Съдят френския клон на Икеа за шпионаж на служителите

Използвани са услугите на частни детективи и полицаи

OFFNews 22 март 2021 в 18:46 4641 0

Снимка pixabay

Клонът на Икеа във Франция е даден на съд по обвинения за създаване на сложна система за шпиониране на служители и кандидати за работа. Схемата включвала използване на услуги от частни детективи и полицаи.

Компанията Икеа Франс, като юридическо лице, и няколко бивши нейни ръководители, се изправя пред съда във Версай.

Разследващите френски издания Льо Канар Аншене (Le Canard Enchaîné) и Медиапар (Mediapart) разкриха схемата за наблюдение през 2012 г., а магистратите започнаха разследване, след като синдикатът Работническа сила подаде жалба в съда.

Прокурорите твърдят, че Икеа Франс е създала „шпионска система“ във всичките си клонове в страната, събирайки информация за личния живот на стотици служители и кандидати за работа, включително поверителни данни за съдимост.

След разкритията Икеа Франс уволни четирима ръководители, но компанията, в която работят 10 000 души, все още е изправена пред глоба до 3,75 милиона евро.

15-те подсъдими са бивши мениджъри на магазини и ръководни фигури като бившия изпълнителен директор Стефан Вановербеке и неговия предшественик Жан-Луи Байо. И двамата мъже присъстваха, но отказаха да коментират.

Групата включва и четирима полицаи, обвинени в предаване на поверителна информация.

Обвиненията включват незаконно събиране на лична информация, получаване на незаконно събрана лична информация и нарушаване на професионалната поверителност, като някои от тях са с максимален размер на исканото наказание от 10 години затвор.

Твърди се, че в основата на системата е Жан-Франсоа Пари, бивш директор по управление на риска на Икеа Франс. Прокурорите обясняват, че той редовно е изпращал списъци с имена на частни детективи, като общата годишна сметка за услугите е достигала до 600 000 евро според съдебни документи, видени от агенция Франс прес.

Съдът разследва практиките на Икеа между 2009 и 2012 г., но прокурорите твърдят, че те са започнали близо десетилетие по-рано.

Сред целите е служител в Бордо, „който преди е бил служител за пример, но изведнъж е станал протестиращ“, се казва в имейл, изпратен от Пари. „Искаме да знаем как се е случила тази промяна“, казва той и се чуди дали може да има „риск от екотероризъм“.

В друг случай Пари искал да разбере как служител може да си позволи да кара чисто нов кабриолет BMW. Такива съобщения обикновено отивали при Жан-Пиер Фурс, шеф на компанията за наблюдение Ерпас (Eirpace).

След това той изпращал на Пари поверителна информация, за която прокурорите твърдят, че е получена от полицейската база данни STIC с помощта на четиримата служители.

Прокурорите обясняват, че информационният поток може дори да е вървял в двете посоки, тъй като вътрешен документ на Икеа Франс препоръчва предаването на доклад за служител на полицията, „за да се отърват от това лице чрез правна процедура извън компанията“.

Еманюел Дуд, адвокат на Икеа Франс, призна, че случаят е разкрил „организационни слабости“. Той каза, че оттогава компанията е изпълнила план за действие, включващ цялостно обновяване на процедурите за наемане на служители.

„Каквото и да постанови съдът, компанията вече е наказана много строго по отношение на репутацията си“, каза той.

Шведската мултинационална компания за сглобяеми мебели е основана през 1943 г. и има около 400 магазина по целия свят.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови