Съдът запорира апартамента и сметките на отровения Навални

OFFNews 24 септември 2020 в 16:59 4608 1

Навални на прозореца на запорирания панелен апартамент.

Съдебни пристави са блокирали банковите сметки на отровения преди месец опозиционер Алексей Навални и са запорирали апартамента му в Москва. Това съобщи прессекретарят на опозиционния политик Кира Ярмиш. Запорите са извършени по искане на компанията “Московский школьник”, която е свързана с известният като “готвача на Путин” бизнесмен Евгений Пригожин. Запорите са обявени на 27 август. Това означава, че апартаментът не може да бъде продаден, подарен или заложен” , обясни Ярмиш. Семейното жилище се намира в московския район Марино и Навални притежава 1/3 дял от него, останалите части са собственост на баща му и дъщеря му.

По-рано по искане на същата фирма са блокирани сметките на юриста Любов Собол и Фонда за борба с корупцията.

През 2019 г. разследване на Навални, Собол и Фонда за борба с корупцията (ФБК) разкри, че за епидемия от дизентерия в училища и детски градини е отговорна именно тази компания, която осигурява храната в учебните заведения. Пригожин е свързван с известната от разследването за изборна намеса в САЩ "фабрика за тролове" и с частната военна компания "Вагнер". Той започна дело за "пропуснати ползи" срещу фонда, което бе спечелено. 

Навални обяви миналия месец, че ФБК не може да плати сумата от 88 млн. долара, за която бе осъден, и ще бъде закрит, за да се създаде нова организация. В края на август тази година Пригожин е изкупил от "Московский школьник" правото да търси дълга от представителите на ФБК, според meduza.io

"Вместо да вземе страната на заболелите деца, съдът взе страната на Пригожин, в резултат на което бяха запорирани сметките и жилището на човек, намиращ с в кома", коментира Ярмиш. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови