Съдът в Белград решава за екстрадиране на Цветан Василев

OFFNews 24 февруари 2016 в 07:42 3628 2

Съдът в Белград решава за екстрадиране на Цветан Василев

Висшият съд в Белград ще заседава по искането на България за екстрадиране на банкера Цветан Василев. Очаква се той да се яви, придружен както от български, така и от сръбски адвокати, съобщава БНР.

Според предварителната информация Василев ще бъде изслушван от съда. Преди близо година Висшият съд разреши екстрадирането на банкера. Адвокатите му обжалваха пред апелативната инстанция с мотива, че е нарушено правото на защита. Доводите им бяха уважени. Затова Висшият съд ще започне процедурата отначало.

Последна дума, според законодателството на Сърбия обаче, има министърът на правосъдието. Вчера стана ясно, че главният прокурор Сотир Цацаров е сезирал две европейски институции за липсата на отговор от страна на Сърбия във връзка с екстрадицията на Цветан Василев.

Цветан Василев е обвинен от българската прокуратура за източването на 206 млн. лв. от КТБ, чийто мажоритарен собственик е неговата фирма "Бромак". При поставянето на банката под особен надзор в края на юни миналата година Василев бе във Виена и отказваше да се върне да свидетелства в България заради притеснения за сигурността си.

След като бе обявен за издирване чрез Интерпол, той се предаде на сръбските власти на 16 септември 2014 г. Съдът в Белград обаче реши да го остави на свобода - с най-леката мярка за неотклонение "подписка", докато се разглежда искането на българската прокуратура за екстрадицията му.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!