Съдът: Не са нарушили правата на Брайвик, като са го държали изолиран

OFFNews 01 март 2017 в 14:51 2898 3

Норвежките власти не са нарушили човешките права на Андерш Брайвик, като са го държали изолиран в килия. Това реши Апелативният съд в Осло, съобщи БТА. 

Според съда Брайвик не е бил изтезаван и не е подлаган на нехуманно или унизително отношение. 

С решението си апелативният съд отмени решението на Окръжния съд, според което държането на Брайвик в почти пълна изолация в тристайна килия е "нехуманно и унизително отношение" според Европейската конвенция за защита на правата на човека и основните свободи.

Адвокатът на Брайвик изрази учудване от решението и подчерта, че клиентът му ще обжалва пред Върховния съд, а ако и там не успее, ще се обърне към Европейския съд по правата на човека.

Окръжният съд частично удовлетвори през 2016 г. иск на Брайвик срещу норвежката държава за нарушаване на правата му, но не издаде конкретни препоръки към администрацията на затвора. Решението остави недоволни и двете страни по делото и през януари апелативният съд разгледа едновременно две жалби - на норвежкото министерство на правосъдието и на адвокатите на Брайвик.

Норвежката прокуратура настояваше, че особените условия, при които е държан в затвора, са обусловени от съображения за сигурност и не могат да бъдат кардинално промени.

Брайвик обаче настоява да може да разговаря с другите затворници.

Андерш Брайвик беше осъден на максималните 21 години затвор за извършването на два терористични акта през 2011 г. в Норвегия, при които загинаха общо 77 души.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15914

3

поп Дръвчо

01.03 2017 в 19:28

Тоя пак ли излезе в новините бе?

29217

2

Лопе де Вега

01.03 2017 в 15:56

И бирата му била топла! Нечовешко!

Поздрав!