Брайвик се оплака на руска телевизия от условията в затвора

Вероника Шербанова 31 януари 2014 в 13:56 8554 12

Андерш Брайвик

Норвежкият терорист Андерш Брайвик, причинил смъртта на 77 души, е изпратил писмо до руския телевизионен канал РЕН-ТВ, в което се оплаква от условията на затвора, в който се намира, съобщи gazeta.ru.

Норвежкият терорист е категоричен, че след като е убил хуманно жертвите си, като не ги е изтезавал, трябва и към него да се отнесат по същия начин.

Брайвик, който се нарече нацисткият Мандела, не е доволен от това, че не му позволяват да учи, тъй като от затвора отказват да му закупят учебници, както и да създаде собствена партия, с която да се включи в изборите. Освен това той нямал постоянен достъп до душ и чист въздух.

Сред нарушенията на затвора Брайвик прибавя и това, че не му позволяват да общува с други затворници. По думите му за него е трябвало да построят ново крило на стойност 25 млн. крони, което обаче така и не се случило.

Писмото на Андерш Брайвик от общо 30 страници, написано на английски език, пристигнало в телевизията след излъчването на материал за убиеца във вечерните новини.

Според журналистите обаче условията, при които живее Брайвик, са по-добри от тези на много руснаци, живеещи на свобода.

Той разполага с единична килия, състояща се от три стаи – спалня, кабинет и спортна зала. Издръжката на Брайвик в затвора струва 2 млн. евро годишно.

Андреш Брайвик беше осъден на максималните 21 години затвор за извършването на два терористични акта през 2011 г. в Норвегия, при които загинаха общо 77 души.

По време на процеса Брайвик се призна за виновен за убийствата, но отказа да ги приеме за престъпления. Той обясни, че действията му са предупреждение за извършващите държавна измяна. Извършеното от него било в резултат на това, че след десет години етническите норвежци ще станат малцинство в Осло.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!