Quantcast

С всичкия си ли е Меркел? И още как!

Ангела Улрих - Дойче веле Последна промяна на 29 февруари 2016 в 22:03 14644 25

Ангела Меркел. Снимка: instagram.com/bundeskanzlerin

С всичкия си ли е Меркел? И още как! Тя отстоява твърдо позицията си и най-сетне започна да обяснява защо прави всичко това. Но един въпрос си остава без отговор: Казвате, че ще се справим, но как точно, г-жо Меркел?

Не, нямам план Б, заяви Ангела Меркел в неделя вечерта при гостуването си в едно популярно токшоу на германската обществено-правна телевзия ARD. На въпроса какво още трябва да се случи, за да промени курса си по отношение на бежанците, канцлерката реагира първоначално с леко стъписване, но след миг мълчание уверено отговори: нищо. Нищо ли? Как така нищо?

Тази нейна изява даде ясно да се разбере, че Меркел държи на позицията си. И че е готова на всичко, за да я защити. Защото, според нея, Европа би могла да излезе от тази криза още по-силна - въпреки телените заграждения по балканския маршрут, въпреки Австрия и въведената от нея горна граница за бежанците и напук на нестихващите критики към самата Меркел и нейната политика на отворените врати.

В името на Европа

В всичкия си ли е Меркел? И още как! Канцлерката се бори с всички сили. И очевидно най-сетне е осъзнала, че трябва да обяснява по-добре защо прави всичко това - защо залага на общото европейско решение, защо иска да привлече Турция към усилията за намиране на изход от кризата, защо настоява да бъдат защитени външните граници на ЕС, но без да се жертва свободата на придвижване вътре в Общността.

Меркел прави всичко това не защото е изгубила разсъдъка си, а защото се опитва да спаси европейската конструкция - нищо, че същата тази конструкция изглежда в момента така, сякаш усилията да бъде бранена вече не си заслужават. Но Меркел е твърдо решена да я спаси. На всяка цена. Да не би да спасихме Гърция в еврокризата, за да я изоставим сега в кризата с бежанците?! В никакъв случай, гласи посланието на германската канцлерка.

В снощната си изява Меркел демонстрира сила и увереност дори когато призна, че понякога и тя самата стига до отчаяние. Но задача на политиката е не да описва проблемите, а да ги решава, каза Меркел. И добави, че продължава да е против въвеждането на горна граница за приема на бежанци, защото всяка назована днес цифра само след три седмици вече няма да е актуална. И ето я отново прагматичката Меркел, която сякаш пак ни повтаря своето "Ще се справим".

"Всичко ще се нареди"

В едно отношение обаче позицията ѝ изглежда крайно неубедителна: Меркел не казва КАК точно ще се справим. Откъде да вземем учители, възпитатели в детските градини, преподаватели за езиковите и интеграционни курсове? Какво да отговорим на изнервените кметове на градове и общини, които желаят час по-скоро да върнат на спортните клубове техните спортни зали, където сега са настанени бежанци? И най-вече: как да спрем възхода на десните популисти? Всичко ще се нареди, отговаря Меркел лаконично. Но това не звучи никак убедително.

Вече е пределно ясно, че германската канцлерка няма да промени курса си. Тя е заложила всичко на една карта и отказва да обещава неща, които не може да изпълни. Поне от днешна гледна точка. Това е несъмнено една почтена и смела позиция. А фактът, че в тези повратни дни прие поканата да участва във вечерно токшоу по телевизията, показва, че Меркел е осъзнала колко е важно да разяснява по-добре позицията си. Най сетне! Но що се отнася до визията за родната ѝ Германия, канцлерката все още дължи на сънародниците си твърде много отговори.

Дойче веле

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

01.03 2016 в 17:26

Пак се почна "кой не скача е червен". Каква руска пропаганда, като гледаме дългорсрочно всичко това до какво ще доведе?

Синът ти бил в Карлсруе... Половината ми випуск там завърши и сега работи накоолу, ама там до Швейцария още не е дошло. Това са инертни процеси проявленията им са отдалечени във времето. Имайте малко спокойствие и ще му дойде и на него на главата след няколко години.

Тези, дето правят генерални заключения и чертаят графики на база моментни стойности, най ги обичам. Ама синтезът на данни не е за всеки.

Карнавал били правили и всичко било нормално. Че то и в края на Западната Римска империя само с карнавали и спокойствие са се занимавали.

И понеже все руснаци и руска пропаганда са ви в устите, щото за повече нямате акъл, ще ти дам руски пример. В началото на юни 41ва, ако знаете как спокойно е живял обиконвеният руснак, незасегнат от НКВДта и простотии. Кеф - лято, забави, ежедневие, пък на 22ри изведнъж...

През 90те, сърбите, бошняците и хърватите и те така - спокойствие, гастарбайтерстване, скара, сръбска музика, пък изневиделица...

Мисълта ми е, че "фронтовата сводка" от сина ти, да ти е жив и здрав, не струва нищо. Има си анализатори на тези процеси, които гледат с десетилетия напред.

01.03 2016 в 17:07

Куку руку :) Меркел иска да взимаме икономически емигранти (пардон бежанци)от Германия при това тези ,от които тя няма нужда. Това иска да и стане сценарии дълготраен тя да си задоволява вътрешните нужди всичко излишно ще е складирано из 2риа и 3тия евро-свят страни. Забрави бабо да преметнеш дедо :)

01.03 2016 в 16:42

Баща на инженер в Сименс Карлсруе. Проруската пропаганда мноого се засилила и в този сайт....
Хората и фестивал на маските си направиха... всичко е спокойно!А в България всеки ден убийства и побои.Не плачете на чужд гроб!

01.03 2016 в 16:36

Владо, Владо, момче младо! И просто! На 40 г. съм и нямам ден трудов стаж на държавна работа.

Бизнесът ми е високи техонологии - неща, които сте гледали по телевизията само. Затова и казавам, че предтекстът за евтината работна ръка, която щяла да вдигне на крака немската икономика е пълна простотия.

Ама какво да обяснявам на глупаци като вас, които не могат да разчетат струкутрата на пазара на труда. Кои са работните места, за които единственото смислено решение са джагалите? Примерно, виж колко хора работят в най-големия завод за камиони в света, намиращ се във Вьорт. Колко от тях изпълняват нискоквалифицирана дейност и колко от тях са контрол на работата след промишлените манипулатори (за тикви като теб - роботи, за да ме разбереш). Човешката намеса в производството на каросерии вече е само качествен контрол, а хората са на шаситата и куплирането, но скоро и това ще го поеме автоматизацията. Останалите са в just-in-time supply chain-а. Къде тук ще се включат еритрейците? Ако мислиш, че в останалите сектори е различно...

Та, както предложих - къв си ти и на база какво си така оптимистично настроен, че идвала работната ръка. Тук в София видяхме какво дойде покрай Кремиковци, примерно, а сме един народ, горе-долу на един акъл и схващания.

Явно на всички аргументътъ ви е евангелистки - щом Меркел каза, няма как да е лошо.

01.03 2016 в 16:02

....Обаче, ако не забелязвате, прогресът за разлика от вас не спи. Пазарът на труда се обърна с главата надолу. ..

Този пък 'един друг'ия сигурно ще е доцент от АОНСУ.Само там имаше такива титани на мисълта да забележат, че прогресът не спи:-)))

И изобщо защо ги тормозят тези пенсионери да висят по цял ден из нета. На Позитано съвсем са я окъсали явно...

01.03 2016 в 13:49

Що ли ми се струва, че тантето се е фанала за палците?

01.03 2016 в 12:53

До mdn

Аз работя в Щутгарт и съм там всеки ден, даже в момента пиша оттам (т.е. оттук). Не съм усетил нещо да се е променило в последните месеци. Какво точно имаш предвид като казваш, че е станало "ужас"?

01.03 2016 в 12:27

До троловете на Ердоган:

Долният коментар не е мой. Авторът е анонимен.

"ЕВРОПА какво е виновна, че тези са паразити, които за разлика от оплювания от тях "Запад", не са в състояние векове наред да си изградят живота, че не са в състояние да разберат, че няма как да не си гладен като си тъп, прост, без образование и правиш деца всяка година, че няма как да не си гладен, когато законите в страните, в които живееш забраняват на половината население (женската) да работи и учи (справка Афганистан)? ЕВРОПА какво е виновна, че по манталитет и начин на живот тези няма никаква разлика с нашите цигани? Какво са виновни, че цялата тази сган идва тук, не за да получи втори шанс, не за да се устрои и работи, а за да лежи на гърба на данъкоплатците, да цица социални помощи, защото така са учени векове наред?
За мен виновни са гърците. Сложете здрава брегова охрана, оставете ги в морето като италианците да се издавят 2-3 кораба и ще спрат да идват. Сега из цяла Африка и сред всички скакалци от Близкия Изток се носят слухове за меката на живота - Европа.
Западната цивилизация не е длъжна да храни паразити, които с хилядолетия не могат да създадат трудови навици, битови условия и цивилизационни норми. Освен да се плодят и взривяват, да вадят ножове, протестират, изискват и поставят ултиматуми, докато лежат по парцалите с 12-те си деца, друго не могат.

Как стана така, че нито една мюсюлманска държава не си отвори устата, нито има намерение да помогне по някакъв начин бедстващите си събратя. Тия богатите от ОАЕ си клатят краката, нищо че са заринати в пари. Дреме им на балалайката на тях, нали са богати, ама утре ако довтасат ислямисти да ги колят и те ще цъфнат в добрааата стааара Европа!
Искахме да се изравним с Европа, но май Европа ще се изравни с България .. по стандарт! Егаси два континента се изнасят в трети, това не е нормално!?

Що ли? Европейските държави включително и България ще заделят пари от социалните си програми и ще им осигурят живот дори по-добър от този но много Българи. ти цепи дърва и се топли на твърдо гориво а те ще са на парно в центровете и ще им дават джобни и три пъти манджа с десерт а аз и ти приятелю ще си ядем туршиите. Това се нарича „Европейски ценности“. Тия хора са докарани на такъв хал от религията си и начина си на живот! Никакви разбити държави няма в Африка! Има мързелива сган, която е свикнала след като изцеди всичко от мястото, на което се е настанила, да отиде на следващата тучна ливада!
България 500 години е била на по-лош хал, но никъде не емигрираме! Останали сме си тук и за 40-50 години кой как може си оправя живота. Какъв е проблемът на Мароко, че половината държава се изселва тук? Освен, разбира се, че не искат и не могат да работят нищо.
"

01.03 2016 в 12:12

"Приемаме ги, настаняваме ги, обучаваме ги в професиите, които са ни необходими и ги оставяме да работят, да плащад данъци и пълнят хазната."
....
...
Ако "бежанците" идваха в Европа, за да работят, нямаше да предпочитат Германия и Швеция.

01.03 2016 в 12:10

Смятам, че е добре под псевдонима на всеки да стои и квалификацията или професията му, за да се види от каква позиция пишат нелепици.

Какво сравнявате обстановката при разпада на колониалната система и преразпределянето на сферите на влияние, довели да двете световни войни с това сега? Тази Германия няма много общо с онази Австроунгария и Германия навремето. Турците им били оправили подема... Чушки - американците ги оправиха, защото бяха фронтовата зона на студената война, но за сметка на това ги обърнаха на протекторат, какъвто са и днес.

Обаче, ако не забелязвате, прогресът за разлика от вас не спи. Пазарът на труда се обърна с главата надолу, особено през последните десетилетия. Скоро няма да има работа за обикновените бачкери, камо ли за неквалифицираната пасмина, която ни залива. Единственият изход е ударно подсилване на средната класа, а с натоварването на социалните системи става точно обратното - разсипването й.

Тези турци там до голяма степен си останаха капсулирани и са готови за радикализация. Да ви разказвам ли колко зачестяват случаите на туркини 3то поколение в Германки и Австрия, които тръгват със забрадки, заради peer pressure на общностите им...

Историята никога не се повтаря, невежи глупаци и всякакви паралели са фалшиви. Икономическите и социалните световни центрове отдавна са се изместили от Европа на запад и на изток.

Тая Меркелица все повече ми напомня на Горби. А вие, прости клакьорчета, даже сами не се виждате какво пишете - това било в интерес на самата Германия. Дори и така да беше, това е в ущърб на почти целия ЕС и ще ускори разпада му. Та, това ли беше целта на този експеримент - Германия да обере каймака, за сметка на всички останали, пък след тях и потоп? Тезата ви е грешна, но за сметка на това е гнусна.