С масови фалшификации Емерсон Мнангагва - Крокодила стана за втори път президент на Зимбабве

OFFNews 27 август 2023 в 10:15 3667 1

Хора демонстрират радост от избора на Мнангава - Крокодила за втори президентски мандат в Зимбабве.

Снимка БТА/АП

Хора демонстрират радост от избора на Мнангава - Крокодила за втори президентски мандат в Зимбабве.

Президентът на Зимбабве Емерсон Мнангагва е избран за втори мандат с 52,6% от гласовете, съобщи избирателната комисия.

Опозицията отказва да признае резултата. Тя твърди, че е имало масови фалшификации на вота. Международни наблюдатели потвърдиха, че провеждането на изборите не отговаря на демократичните стандарти.

Мнангагва, получил прякора Крокодила заради жестокостта си, е вторият президент на Зимбабве, станал такъв с преврат от 2017 г. срещу ветерана Робърт Мугабе. Последният почина две години след преврата, през септември 2019 г.

Жителите на южноафриканската държава се борят с висока инфлация, бедност и живеят в страх, отбелязва Би Би Си. Ставайки президент през 2017 г., Крокодила обещава ново начало на хората. Но миналия месец инфлацията в Зимбабве беше една от най-високите в света. През юли цените се повишиха със 101,3% на годишна база. Само 25% от зимбабвийците имат официална работа.

Празни приказки изглеждат обещанията на Мнангагва да гарантира човешките права. След края на ерата "Мугабе" в това отношение не се е променило почти нищо.

Критиците твърдят, че 80-годишният президент е заглушил несъгласието и е притиснал опозицията в навечерието на вота.

След него избирателната комисия съобщи, че основният претендент на Мнангагва, кандидатът на Гражданската коалиция за промяна (ГКП) Нелсън Чамиса, е получил 44% от гласовете. Мнангагва е получил над 2,3 млн. гласа, а Чамиса - 1,9 млн. Избирателната активност в почти 16-милионната държава е била 69%.

Опозицията твърди, че вотът е бил фалшифициран, но Конституционният съд потвърди резултата. Говорителят на ГКП Промизе Мквантанзи казва пред агенция АФП, че коалицията не е подписала "фалшивото" окончателното преброяване на гласвете и "не може да приеме резултатите".

Мисиите от наблюдатели от ЕС, Общността на нациите и 16-те държави от Южноафриканската общност за развитие заявиха, че имат редица опасения във връзка с вота, включително забраната на опозиционни митинги, проблеми с избирателния регистър, тенденциозно отразяване в държавните медии и сплашване на гласоподаватели.

"Изборите бяха изпълнени с нередности и засегнаха народа на Зимбабве", заяви пред АФП политическият анализатор Рехойс Нгвеня.

Предизборната кампания до голяма степен протече без насилие, но членове на ГКП бяха осъдени по обвинения, които те определят като изфабрикувани и целящи да отслабят партията. Партията твърди, че полицията е забранила няколко нейни събрания от юли насам и близо 100 събрания от създаването ѝ през януари миналата година.

По-рано този месец 40 членове на ГКП, включително кандидат-депутат, бяха арестувани по време на предизборна кампания в столицата Хараре. Неотдавнашното убийство на поддръжник на ГКП, за което се твърди, че е извършено от привърженици на партията на Мнангагва - Зану-ПФ, допълнително породи опасения относно спазването на човешките права.

Критиците на властта продължават да бъдат арестувани и изправяни пред съда за обида на президента - престъпление, което се наказва с една година затвор, глоба или и двете. През април един мъж в Хараре беше обвинен, след като се твърди, че е бил подслушан от полицай да казва, че Мнангагва ще загуби следващите избори.

Крокодила има страховита репутация, която се затвърждава след обявяването на независимостта по време на гражданската война, избухнала през 80-те години на миналия век между партията "Зану" на Мугабе и партията "Сапу" на Джошуа Нкомо.

Като министър на националната сигурност Мнангагва отговаряше за Централната разузнавателна организация (ЦРО), която работеше ръка за ръка с армията, за да потисне Сапу. Хиляди цивилни граждани, смятани за поддръжници на "Сапу" - са убити в кампания, известна като Гукурахунди, преди двете партии да се обединят в Зану-ПФ.

Мнангагва отрича да е участвал в кланетата.

Гласуването на президентските и парламентарните избори трябваше да се проведе в сряда, но в някои райони бе удължено до четвъртък поради закъснялото раздаване на бюлетините.

Преизбирането на Мнангагва означава, че Зану-ПФ управлява Зимбабве вече 43 години, откакто страната получи независимост от британското управление през 1980 г.

Партията беше обявена за победител и в парламентарната надпревара, като си осигури 136 от общо 210 места, а ГКП взе 73. Други 60 места са запазени за жени и се определят чрез пропорционално представителство.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!