Руските власти не могат да се справят с атаките на украинските партизани, сочи доклад на ISW

Тинк-танкът е изготвил интерактивна карта с местата и видовете на осъществените атаки на киевската съпротива

OFFNews 02 ноември 2022 в 08:51 7698 6

Листовки и графити
Листовки и графити предупреждават колаборационистите и окупационните наместници, че могат да бъдат убити зад всеки ъгъл.

Руските окупационни сили в Украйна не са успели досега да неутрализират организираното партизанско движение на окупираните територии към ноември 2022 г. и е малко вероятно да имат възможност да го направят, съобщава в нов обзор с интерактивна карта на проверените партизански атаки Институтът за изследване на войната (ISW).

Украинските партизани започнаха да атакуват проруски украински колаборационисти и руски персонал само седмица след пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна на 24 февруари . По оценки на ISW wкраинските партизани са извършили десетки потвърдени атаки в окупирана Украйна и са убили най-малко 11 руски окупатори длъжностни лица и видни сътрудници към 1 ноември.

Лошата руска оперативна сигурност е позволила украинските партизански атаки. Руските сили не са прикрили ефективно самоличността на проруските колаборационисти и не са успели да осигурят елементарна сигурност на руските окупационни служители в домовете и на работните им места. Москва не е успяла да защити уязвими участъци от критични руски наземни комуникационни линии, като възли на железопътни линии и мостове, особено в селските райони.

Украинските партизани свободно събират информация за насочване на руски военни и цели на окупационните власти и предават тази информация на други партизани и на украинска армия.

Източници от руска страна открито критикуваха неуспеха на Кремъл да осигури допълнителна сигурност срещу украинските партизански атаки в окупирана Украйна. Известният руски военен блогър Александър Котс предположи, че руските окупационни власти не приемат сериозно украинските партизански атаки - сравнявайки украинските партизани с бунтовниците от чеченските войни от 90-те години. Котс застъпи идеята руските сили да започнат „антитерористична кампания“ в Украйна едновременно със съществуващите усилия на Русия за „денацификация“ и „демилитаризация“ на 25 август. Популярният руският военен блогър Рибар (Рибак) също критикува неуспеха на руските окупационни сили да поемат инициативата в информационното пространство, включително срещу „информационните операции“ за нападенията, извършвани от украинските партизани. Руските държавни медии до голяма степен игнорират тези атаки и понякога лъжливо ги представят като конвенционални украински военни атаки, за да омаловажат ефекта от партизанската война в окупираната от Русия територия.

Увеличаващият се недостиг на жива сила в Русия намалява способността на руските сили ефективно да осигуряват тиловите си райони срещу партизански атаки.

Руските сили заемат приблизително 85 300 квадратни километра от територията на Украйна извън Крим. Недостигът на руска жива сила възпрепятства усилията за осигуряването на тази зона. Украинското разузнаване съобщи на 28 октомври, че руската армия е концентрирала 40 000 военнослужещи – повечето от останалите конвенционални сили на Русия – в окупираната от Херсонска област, където Русия е завзела приблизително 23 000 квадратни километра.

Приоритизирането на Херсонска област от руската армия вероятно е влошило състоянието на руските сили за сигурност в Запорожие (забележително огнище на партизанска дейност), Донецка и Луганска области. Партизанските атаки продължават в окупираните от Русия Херсонска и Запорожка области дори след анексирането на тези региони от Русия на 30 септември, което показва, че руските сили продължават да не могат да гарантират сигурността на окупираната територия.

Украинските партизански атаки отклониха руските ресурси далеч от фронтовата линия, за да се включат в осигуряването на тила, влошавайки руските възможности за защита срещу украинските контраофанзиви, да не говорим за провеждане на собствени настъпателни операции. Руските окупационни власти възложиха на елементи от специалните части на Росгвардия и Федералната служба за сигурност да осъществяват тилова охрана в окупирана Украйна.

Съобщава се, че Москва е разположила неуточнени специални антипартизански елементи в самия град Херсон в отговор на партизански атаки, насочени към окупационни служители в неопределено време преди 12 юни. Специални полицейски части на Росгвардия са разположени в окупирания Старобилск, Луганска област на 22 август със задача да гарантират там сигурността. Руското министерство на вътрешните работи изпратило униформен персонал от Санкт Петербург и Ленинградска област за извършване на патрули в Старобилск, Щастя и Станистя Луганска в Луганска област, за да „предотвратят и потиснат провокации за дестабилизиране на ситуацията в неизвестен момент преди 23 август“. Руски източници също потвърдиха, че руските отряди на Спецназ, вероятно от Центъра за специални цели на ФСБ, са извършвали проверки на място и други задачи на правоприлагащите органи в бившата окупирана Харковска област на 24 август.

Хроника на потвърдените партизански атаки според картата на ISW, базирана на официални и медийни съобщения от двете страни:

2 март 2022 г.: Неизвестни лица са открили тялото на проруския кмет на Кремина, Володимир Струк, в Житливка, Луганска област, на 2 март с огнестрелна рана в сърцето. Съобщава се, че съпругата на Струк каза, че мъже във военни униформи - вероятно украински партизани - са отвлекли Струк на 1 март.

20 март 2022 г.: Украинските партизани убиха Павел Слободчиков, помощник на бъдещия ръководител на руската окупационна администрация на Херсон Владимир Салдо, с огън от лекострелково оръжие в град Херсон, Херсонска област.

20 април 2022 г.: Украински партизани убиха проруския блогър Валери Кулешов на улица Миколи Кулиша в град Херсон, област Херсон с огън от пистолет. Съобщава се, че Кулешов се е опитал да получи длъжността началник на окупационната полиция в Херсон.

28 април 2022 г.: Украинските специални сили в сътрудничество с украинските партизани разрушиха железопътен мост в Якимовка, Запорожка област, за да прекъснат транзита на доставки от Крим.

22 май 2022 г.: Украинските партизани извършиха атака със самоделно взривно устройство срещу руския колаборационист, кмета на Енерходар, Андрий Шевчик. Шевчик оцеля при атаката.

30 май 2022 г.: Украинските потребители на социални медии съобщиха за повреда с взривно устройство на автомобил, вероятно причинена от украинска партизанска атака срещу неизвестна цел в Мелитопол, Запорожка област.

18 юни 2022 г.: Украински партизани извършиха атака с взривно устройство срещу колата на Евгений Соболев — началник на 90-ти затвор и руски сътрудник — на булевард „Адмирал Сенявин“ в Херсон. Соболев е ранен, но остана жив.

22 юни 2022 г.: Украински партизани извършиха атака със самоделно взривно устройство срещу ръководителя на окупираната Чернобаевка, Юрий Турулев, в Чернобаевка, Херсонска област, докато самият Турулев беше в колата си. Турулев и бодигардовете му оцеляха с комоцио и охлузни рани.

22 юни 2022 г.: Украинските партизани извършиха атака със самоделно взривно устройство срещу заместник-председателя на окупационния съвет на Херсонска област по земеделието Олексей Ковальов в Хола Пристан, Херсонска област, докато Ковальов се намираше в колата си. Руските медии публикуваха интервю с хоспитализиран Ковальов на 30 юни. Украинските партизани по-късно убиха Ковальов късоцевно оръжие в дома му в Хола Пристан на 28 август.

24 юни 2022 г.: Украински партизани убиха Дмитро Савлученко — назначения от Русия директор на управлението на младежката политика в окупирания Херсон. При атаката е използвано взривно устройство докато Савлученко е бил в автомобил.

25 юни 2022 г.: Украински партизани извършиха палеж срещу колата на Ирина Махнева — руска сътрудничка и ръководител на руския окупационен образователен отдел в Каховка — в квартал Светлове на Каховка, Херсонска област. Махнева не е пострадала.

10 юли 2022 г.: Украински партизани убиха окупационния ръководител на Велики Бурлук Евгений Юнаков на неуточнено място (вероятно във Велики Бурлук, Харковска област с помощта на взривно устройство, докато Юнаков беше в колата си. Предполага се, че или бомбата е била заложена под автомобила, или самият автомобил е бил превърнат в кола бомвба, а експлозията е била задействана от жертвата.

11 юли 2022 г.: Украинските партизани извършиха опит за убийство срещу ръководителя на окупирания от Русия Мелитополски район, Андрей Сигута, с огън с късоцевни оръжия в Мелитопол, Запорожка област. Самият Сигута оцеля.

14 юли 2022 г.: Украинските партизани извършиха палеж срещу фабриката за преработка на слънчоглед „Сателит“ в Мариупол, Донецка област. Данните на НАСА за пожарна информация от системата за управление на ресурсите (FIRMS), получени на 14 юли, потвърдиха активен пожар в района. Съобщава се, че партизаните са извършили друга серия от палежи във фабриката „Сателит“ на 31 юли и 6 август, но няма доказателства за топлинни аномалии през тези дни, вероятно поради облачната покривка.

20 юли 2022 г.: Владимир Рогов, член на главния съвет на военно-гражданската администрация на Запорожка област, съобщи, че на 20 юли украинските партизани са атакували окупираната от Русия Запорожска атомна електроцентрала (АЕЦ) с три оборудвани с бойни глави дрона. Управлението на военното разузнаване на Украйна (ГУР) предостави бойни кадри от ударите и съобщи, че при ударите са убити трима руснаци и са ранени 12 руски окупационни служители.

24 юли 2022 г.: Украинските партизани извършиха саботажна атака взривно устройство срещу железопътен участък близо до Новобогдановка, Запорожка област (30 км северно от Мелитопол).

27 юли 2022 г.: Украинските партизани извършиха атака с взривно устройство срещу руска окупационна полицейска кола на булевард „Адмирал Сенявин“ в град Херсон, област Херсон, като убиха един полицай и раниха още един.

20 август 2022 г.: Украински партизани извършиха неуспешна атака с взривно устройство срещу руския окупационен кмет на Мариупол, Константин Иващенко, на входа на градския зоопарк. Иващенко не е пострадал.

6 август 2022 г.: Украинските партизани убиха заместник-ръководителя на окупационната администрация на Нова Каховка Виталий Гура близо до дома му в Нова Каховка. Използвано е огнестрелно оръжие.

9 август 2022 г.: Украинските партизани извършиха атака с взривно устройство близо до централата на партия „Единна Русия“ в Мелитопол, Запорожка област, в нощта на 8 срещу 9 август.

11 август 2022 г.: Неизвестни лица (вероятно украински партизани) събориха електропреносни кули по магистралата между Запорожката атомна електроцентрала (АЕЦ) и Чаплинка, Херсонска област.

2 август 2022 г.: Украинските партизани извършиха радиовзривна атака със самоделно взривно устройство срещу заместник-началника на отдела за вътрешна политика в окупационната администрация на Херсон Игор Телегин, докато Телегин беше в кола на улица „Карбишев“ в град Херсон, Херсонска област. Телегин е хоспитализиран.

24 август 2022 г.: Украински партизани убиха окупационния ръководител на село Михайловка, Иван Сушко, с взривно устройство, докато Сушко се е намирал в колата си.

26 август 2022 г.: Украински партизани убиха заместник-началника на пътната полиция на Бердянск Александър Колесников с използване на взривно устройство.

28 август 2022 г.: Украинските партизани убиха заместник-председателя на окупационния съвет по земеделието на Херсонска област Олексей Ковальов със стрелба с късоцевно оръжие в дома му в Хола Пристан, Херсонска област.

30 август 2022 г.: Украинските партизани извършиха атака със самоделно взривно устройство срещу местния щаб на политическата организация „Заедно с Русия“ в Бердянск, Запорожка област, където според съобщенията окупационните власти се подготвяха за фалшиви референдуми на 30 август. Експлозията не е причинила жертви.

6 септември 2022 г.: Украинските партизани извършиха атака с взривно устройство срещу окупационния комендант на град Бердянск, Артьомм Бардин, използвайки кола бомба в Бердянск, Запорожка област на 6 септември. Съобщава се, че украинските партизани са участвали в престрелка с след атаката с експлозива. Бардин е хоспитализиран и според съобщенията към 6 септември се е намирал в в тежко състояние.

12 септември 2022 г.: Украинските партизани извършиха атака със самоделно взривно устройство с импровизирано взривно устройство срещу назначения от Русия окупационен ректор на Херсонския държавен университет, Татяна Томилина, в нейния апартамент в град Херсон. При атаката е убит чеченският Бодиард на Томилина, тя самата е настанена в реанимация в критично състояние.

16 септември 2022 г.: Украински партизани убиха заместник-началника на жилищно-комуналните услуги Олег Бойко и съпругата му Людмила Бойко, които ръководеха градската комисия за референдума за анексиране, близо до гаража им в Бердянск.

22 септември 2022 г.: Украинският партизанин Максим Махринов се взриви с граната по време на ареста му от Руската национална гвардия в Токмак, Запорожка област, на 2 септември. Руски източници твърдят, че Махринов е бил наводчик, подкрепящ украинската армия и че е убил един гвардеец и е ранил втори, след като детонира ръчна граната по време на ареста си. Украински източници твърдят, че вторият руски гвардеец е починал по-късно в болницата.

17 септември 2022 г.: Неуточнени участници (вероятно партизани) извършиха палеж срещу превозните средства на руския пропагандист Дмитрий Кисельов в имението му на улица Айвазовского в Коктебел, Крим на 17 септември.

24 септември 2022 г.: Украински партизани извършиха атака със самоделно взривно устройство срещу проруски билборд близо до паметника на Вечния огън в Бердянск.

29 септември 2022 г.: Съобщава се, че украинските партизани са извършили атака с взрив срещу колата на директора на отдела за образование Олена Шапурова близо до Индустриалния и икономически колеж в окупирания Мелитопол. Атаката не е ранила Шапурова, но е ранила нейния съпруг и шофьор на преминаващ автомобил.

25 октомври 2022 г.: Украинските партизани извършиха нападение с кола бомба срещу сградата на медийния център на окупационния ръководител на Запорожка област Евгений Балицки в Мелитопол, където според съобщенията е бил разположен клон на руската Федерална служба за сигурност. Съобщава се, че нападението е ранило петима души, включително проруските пропагандисти, работещи в медията "Za-TV", разположена в сградата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3767

6

Име на профила

02.11 2022 в 20:29

Ма сашке бе, те вашите вече са открито против руzzия:

https://offnews.bg/politika/gerb-i-db-obedineni-za-voennata-pomosht-na-ukrajna-dadoha-srok-na-ms-788643.html

-1655

5

ob1

02.11 2022 в 12:52

Мхмм, халюциногенни, като тия, които явно употребяваш.

936

3

escrin

02.11 2022 в 11:35

"Зик заг
създаден на 2022-11-02 09:46:40"

Точка по въпроса :)

-1655

2

ob1

02.11 2022 в 10:34

Новорегистрирано мечкопоклонниче - да ни е честито!
Ти кой си от затърканите? И да знаеш за следващата инкарнация - "зиг хайл" ще отива повече на фашист.
А в телеграм какво - днес гледах там как са си заминали 4бр руZки Ка-52. Честито отново :)

1000

1

Зик заг

02.11 2022 в 09:56

Към момента ВСУ го перат като шкембе в дувар/виж телеграм/, и почнаха с героичните партизанските изцепки по новините. Кравофилите пак ги хвана лудата крава.