Партизани ликвидираха край Херсон депутат от партията на Зеленски, минал на страната на руснаците

OFFNews 29 август 2022 в 09:39 7458 1

Олексий Ковальов

Снимка СтопКор

Олексий Ковальов

Народният депутат от района на Херсон във Върховната рада Олексий Ковальов, който беше избран в украинския парламент като кандидат на партията на Володимир Зеленски „Слуга на народа“, а след нахлуването на руската армия в Украйна мина на страната на Русия, е бил ликвидиран в Железний порт в Херсонска област от украинската съпротива. Информация за смъртта му се появи и в украинския и в руския сегмент на социалните мрежи и беше потвърдена от официални източници, но има разминаване за това как е убит. Според едни Ковальов е бил взривен, според други руският колаборант е бил разстрелян.

За смъртта на Ковальов съобщи първоначално във фейсбук депутатът от Херсонския областен съвет Сергий Хлан. „Появи се информация, че в Железний порт е застрелян народният депутат предател Олексий Ковальов. Данните се нуждаят от уточнение, но е интересно, че за смъртта на своя „министър“ съобщиха и пропагандистките медии, макар и да премахнаха съобщенията след това“, написа Хлан.

Локалните медии написаха, че депутатът е бил намерен мъртъв, а информацията им е била потвърдена от местни лекари. Ковальов бил открит в дома си в Болшой пристан, а в района очевидци забелязали струпване на полиция. Медицински екип се опитвал да реанимира жената на политика, която била с признаци на удушаване.

След превземането на Херсонска област от окупаторите Олексий Ковальов остана в областта и премина на страната на окупационните власти. Депутатът прие поста на заместник-председател в незаконно създаденото от Русия „Правителство на Херсонска област“ и министър на селското стопанство и риболова на Херсон. Заради колаборационната му дейност на Ковальов му беше повдигнато официално обвинение от украинската прокуратура, а Киев блокира сметките му и наложи възбрана над цялото му имущество. Впоследствие те оказа, че депутатът от „Слуга на народа“, който е и един от най-големите фермери в тази част на Украйна, е замесен в износа на украинско зърно и на динената реколта от Херсонска област през Крим за Русия. За експорта на дините Ковальов призна в последното си интервю за телевизионния канал "Таврия" в неделя, няколко часа преди да бъде убит.

Олексий Ковальов беше в официално разпространяваните във вид на позиви списъци с мишени на украинската съпротива. В края на юни беше взривен автомобилът на колаборанта, а за взривяването съобщи шефът на военното разузнаване в Киев ген. Кирило Буданов. Тогава Ковальов не пострада, а РИА Новости разпространи видео, в което от болнично легло заяви „жив съм, здрав съм“ и обвини за покушението срещу себе си специалните служби на Украйна. Ковальов е собственик и на украинския телевизионен „Канал 4“ и беше декларирал медията като подарък от родителите си. Преди седмица каналът беше официално одържавен.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!