Руският патриарх наказа сурово архиерей заради заръчаното от Путин преместване на иконата 'Св. Троица'

Кой се противопостави на президента и кой е Леонид Калинин

OFFNews 28 май 2023 в 15:34 4080 4

икона

Снимка ТАСС

Иконата "Св. Троица" на Андрей Рубльов.

Решението на Владимир Путин да премести "Света Троица" на Андрей Рубльов от Третяковската галерия в катедралата "Христос Спасител" на 4 юни доведе до оставката на протойерей Леонид Калинин, един от основните експерти на РПЦ по църковно наследство. Патриарх Кирил му забрани да изпълнява свещеническа служба и го освободи от всички постове. Свещеникът е наказан за това, че е "възпрепятствал" пренасянето на "Св. Троица" в църквата - съгласил се е с музейните работници, че разпадащата се икона не може да бъде пренесена никъде в момента, съобщи Би Би Си.

Оставката на протойерея беше обявена в указ, издаден от патриарха в събота на официалния сайт на Московската патриаршия. Преди това свещеникът е бил ръководител на експертния съвет на Руската православна църква по църковно изкуство, архитектура и реставрация. В продължение на 13 г. той е член на Патриаршеския съвет по култура, а от 2015 г. като епархийски настойник на Московска градска епархия отговаря за контрола върху опазването на паметниците на църковното наследство, притежавани или използвани от църквите в епархията.

55-годишният протойерей Леонид Калинин е потомствен свещеник и художник, в чийто род са богословът и философ Валентин Свенцицки, починал в изгнание, и петкратният носител на Сталинска награда скулпторът Евгений Вучетич. Завършил е Московския художествен институт "Суриков". Бил е ръководител на координационната група от специалисти при реконструкцията на катедралата "Христос Спасител" и е ръководил художественото оформление на катедралата "Свети Николай" в Ню Йорк. Започва свещеническата си служба в Андрониковия манастир, където се намира и музеят "Андрей Рубльов" в Москва. След това в продължение на повече от 20 г. служи като настоятел в църквата "Свети Великомъченик Климент" в Замоскворечие.

Сега патриарх Кирил не само го е отстранил от всички постове, но и му е "забранил да служи като свещеник". Свещеникът е наказан за това, че е "възпрепятствал" внасянето на икона на Андрей Рубльов в църквата за "молитвено поклонение" на празника на Троицата на 4 юни. В постановлението не се уточнява какво е било това "възпрепятстване".

Известно е обаче, че Калинин е присъствал на заседание на разширения реставрационен съвет на Третяковската галерия на 15 май по този въпрос и е коментирал резултатите в пресата на 23 май, след публикуването на протокола на съвета в медиите.

Както той заяви пред журналисти, Руската православна църква е "съпричастна" към заключенията на експертите от Третяковка, че иконата не трябва да се премества извън музея в момента и че въпросът за нейното съхранение трябва да бъде "от първостепенно значение". Калинин също така допусна, че на 4 юни в катедралния храм "Христос Спасител" може да бъде изложена реплика на иконата на Троицата (московският музей "Андрей Рубльов" е готов да предостави такава реплика).

Преди това, в разговор с вестник РБК, Калинин заяви, че има въпроси за транспортирането на иконата. Според него би било необходимо да се създаде "специална защитна капсула, която да съдържа инертен газ" - тогава "няма да има опасност от повреди, гъбички, температурни и влажностни колебания".

Коментарите му бяха направени в контекста на това, че състоянието на иконата се е влошило значително след тридневен престой в Троице-Сергиевата лавра през юли 2022 г.

След подаването на оставката си архиереят заяви пред ТАСС, че не коментира управленските решения: "Винаги се опитвам да се справя максимално добре, може би греша. Очевидно съм допуснал някаква грешка".

Какво още е известно за участието на опозорения свещеник в съдбата на "Троица"?

"Ние носим съвместна отговорност за тези светини".

Участниците в заседанието на Съвета по реставрация на 15 май не са знаели по време на дискусията, че след няколко часа Руската православна църква ще обяви решението на руския президент Владимир Путин да предаде на църквата Светата Троица на Андрей Рубльов, казва Лев Лифшиц, който е участвал в заседанието на съвета.

Експертите изтъкват, че съхраняването на Троицата извън стените на музея почти неминуемо ще доведе до нейното изгубване, а всяко преместване, дори за кратък период от време, ще доведе до драстично влошаване на състоянието на паметника. Калинин подробно разпита реставратори и изкуствоведи за миналогодишния опит с пътуването на "Светата Троица" до Лаврата и за това какво може да се направи, за да се организира безопасното преместване на иконата.

През юли миналата година, въпреки многобройните предупреждения за риска от бързо разрушаване на Троицата, за първи път от почти 80 г. иконата беше изнесена извън Москва, в Троице-Сергиевата лавра, за да се отпразнува 600-годишнината на мощите на свети Сергий Радонежски.

След завръщането на иконата те констатират значителни промени в състоянието на съхранението на "Светата Троица" на Рубльов: 61 места с "изоставания от паволока (плат, който се залепва на дъската преди нанасянето на грунда) и левките (грунда) с позлата върху полетата на иконата" (пет места реставраторите са нарекли аварийни). Експертите отбелязаха и появата на "многобройни отлепвания на слоя боя по контура на изображението на ангелските коси", тези участъци също бяха счетени за увредени, с тенденция към увеличаване и нуждаещи се от спешна консервация.

Както се оказа по-късно, транспортирането на иконата до Троице-Сергиевата лавра и поставянето ѝ в църквата миналата година може да е било извършено с нарушения: витрината, предоставена за транспортирането на Троицата, не е отговаряла на необходимите изисквания - тя не е "поддържала необходимите условия на температура и влажност (пасивна климатична витрина)" и не е била оборудвана с датчици, които да регистрират условията на температура и влажност.

На заседанието на 15 май протойерей Калинин изисква от музейните работници доказателства, че иконата е започнала бързо да се руши. Свещеникът зададе въпроса дали е имало подробен преглед на иконата, преди тя да бъде транспортирана до Лаврата, кой е бил отговорен за транспортирането и защо иконата е била поставена не в климатична капсула, а в обикновена витрина в нарушение на правилата.

"Възможно ли е да сме дезинформирали светейшия патриарх, да речем, че няма абсолютно никаква кутия, осигуряваща необходимото условие за съхранение на иконата?" - не изключва архиереят.

Едва след като получи отговори на всички въпроси, представителят на Руската православна църква беше принуден да се съгласи, че към момента съществува висок риск от загуба на "Троицата" в случай, че тя се съхранява извън стените на музея.

"Трябва да се разбере от цялото общество, както от църквата, така и от ръководството, че има проблеми, които дават на тази икона засега статут на несменяема - докато, разбира се, нашите реставратори не се научат, може би, да "лекуват [древните икони]", казва Калинин по онова време.

Калинин подписва протокола на съвета с "консолидираното заключение", че иконата "не трябва да бъде пусната извън Третяковската галерия на 4 юни" поради нейното "сложно и нестабилно" състояние.

На 24 май, след като документът беше публикуван, архиереят заяви пред Интерфакс, че този подпис означава само, че той е "запознат" с документа. И подчерта, че смята "редица заключения на Съвета по реставрация" за "прекомерни, пресилени". "Въпреки че абсолютно, напълно споделям опасенията на музейната общност", каза Калинин.

"Преди Църквата може би се възприемаше като някаква тъмна, изостанала страшна сила, която иска да унищожи всичко... мракобесие и т.н. Не, сега всичко е различно. Имаме толкова образование, колкото и вие - може би понякога някъде и повече, но не това е най-важното. Ние сме солидарно отговорни за тези светилища", заяви Калинин пред съвета.

Длъжността на патриарха на Московска градска епархия, която той заема по това време, включва надзор върху опазването на паметниците, притежавани (в употреба) от църковните организации в епархията. В случая със съхранението на Светата Троица в църквата "Христос Спасител" самият Калинин би трябвало да отговаря за състоянието и опазването ѝ.

На 24 май директорът на Третяковската галерия Елена Проничева се срещна с патриарх Кирил и разговаря за заключенията на реставрационния съвет - че сега състоянието на "Света Троица" е такова, че не може да бъде преместена никъде.

Резултатът от срещата е бил изтълкуван от музейните работници като съгласие на патриарха иконата да бъде оставена в реставрационната работилница, докато състоянието ѝ се стабилизира - и едва след това да бъде поставена в църквата, прогнозира източник от музейната общност, пожелал анонимност.

Именно този компромис, според стенограмата на реставрационния съвет, е предложил протойерей Калинин след тежка дискусия с експертите.

Но в петък, 26 май, прессекретарят на президента Дмитрий Песков заяви, че е бил договорен друг вариант на схемата за преместване на Троицата. Иконата в "сегашното ѝ състояние" ще бъде преместена в катедралата "Христос Спасител" и там "група специалисти" ще вземе решение за нейната реставрация.

От Министерството на културата уточняват, че иконата ще бъде изложена в църквата за две седмици на 4 юни, след което ще бъде предадена за реставрация. Не е известно кой и къде ще реставрира "Троицата" след излагането ѝ в катедралата "Христос Спасител". В съобщенията за съгласуваната схема не се споменават Третяковската църква и нейният реставрационен съвет.

След уволнението на Калинин от РПЦ друг ковчежник ще следи за опазването на Троицата в катедралата "Христос Спасител".

Управление на църквата в истеричен режим

Религиозният изследовател Сергей Чапнин смята, че указът на патриарх Кирил за забрана на протойерей Калинин да служи и за лишаването му от длъжност нарушава документи, одобрени от самия патриарх.

Както отбелязва Чапнин в своя канал в Телеграм, в указа на патриарха не е посочено въз основа на кои канони архиереят е отстранен от служба, както и няма информация за продължителността на забраната. Освен това, според Чапнин, свещеникът е наказан два пъти за едно и също провинение - лишен е от свещеничество и му е забранено да служи.

"С други думи, пред нас е поредното ярко потвърждение, че патриарх Кирил не може да бъде гарант за спазването на църковните правила и установения в църквата ред", смята експертът.

Богословът Андрей Кураев, когото патриарх Кирил окончателно лиши от свещения сан протодякон в края на април, смята, че решението за забрана на Калин да служи е "църковно управление в истеричен режим".

"Какво е могъл да направи той? Дали патриархът го е поканил да го посети преди събора в Третяковка? Да му обясни своята позиция? - Написал е в канала си в Телеграм. - Именно мързелът на самия патриарх, нежеланието му да обсъжда проблемите, доведе до това, че неговият представител не можа да представи нищо разбираемо".

Ще има политическо решение - ще го направите под козирката

Днешната ни среща в никакъв случай няма да доведе до това, че "Троица" никога няма да бъде извадена", предупреди самият Калинин на заседанието на Съвета за възстановяване на 15 май. - Ако политическото решение се вземе от ръководството, ще го направите, както се казва, под козирка. И никой никъде няма да отиде".

На заседанието на Светия синод на 16 май патриарх Кирил обсъжда начина, по който Путин е взел решението за преместването на иконата. Той изпраща писмо до началника на президентския кабинет Антон Вайно с молба иконата да бъде "донесена" в храма "Христос Спасител" в Москва на 4 юни, на Петдесетница, "като иконата ще бъде в църквата две седмици, за да може широк кръг вярващи да имат достъп до нея.

Путин обаче заяви, че е взел "историческо решение" - да върне Троицата в църквата за постоянно. А неговият говорител Дмитрий Песков по-късно заяви, че "приютяването на светинята в музей" не отговаря на "стремежите на голям брой вярващи в нашата страна".

Двама източници, близки до ръководството на РПЦ, но неоторизирани да коментират публично ситуацията, твърдят, че църквата не очаква да получи иконата в пълно владение.

Единият от тях нарече решението на Путин "изненада - и то не непременно приятна [за патриаршията]". Според него е твърде скъпо и времеемко да се поддържа постоянно подобен вид съоръжение.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-529

4

6екеr4о

29.05 2023 в 14:16

Тоя е патриарх точно толкова, колкото Червената армия е освободила България, както цяла Източна Евпропа!

Гундяев е фатмак, школуван от най-мизерната част на тайните служби на СъвеЦкия режим, той и Путлер се прави на православен, но и двамата са абсолютни безбожници, в главите на които кънти само и единствено идиотията, нашепвана им от Антихриста!

22547

3

dolivo

28.05 2023 в 18:29

бе как ще противоречи на фюрера бе, аре да копае петрол в някой Гулаг

345

2

Джендо Джедев

28.05 2023 в 16:17

Ба ти държавата е тая, в която президентът се занимава с местене на икони вместо с това да се занимават експерти като Калинин! Хахахахаха! Иди се чуди после защо скоро не се очертава да станат нещо повече от кочина с атомни бомби. То кой знае какви са им и атомните бомби, де...

2550

1

alfakentavur

28.05 2023 в 16:15

И в държава като СССРайха има предвидими неща. Ето пример - не изпълняваш нареждане на фюрера Путлер и те наказват.

Иска фюрерът да преместиш нещо някъде. Ти си експерт и професионалист. Казваш, че не може, защото е в толкова лошо състояние, че и малко да го помръднеш, ще се разпадне. И те наказват.

Ами нека я преместят и да се разпадне на прах. Това ще е знамение Свише.