Руски хакери ударили 42 страни, подкрепящи Украйна

Основните мишени са САЩ и Полша, Естония е непробиваема за кибератаките

OFFNews 23 юни 2022 в 12:41 1284 1

Хакер

Снимка pexels.com

Хакер

Действащи от името на руската държава хакери са извършвали "стратегечески шпионаж" срещу правителства, мозъчни тръстове, компании и хуманитарни организации в 42 страни, подкрепящи Киев, се казва в доклад на "Майкрософт", цитиран от Асошиейтед прес.

От началото на войната руските кибератаки срещу съюзниците на Украйна са били успешни в 29% от случаите. В поне 1/4 от тях е имало кражба на данни, пише президентът на софтуерния гигант Брад Смит.

Близо 2/3 от "мишените" са членки на НАТО. Главната цел са били САЩ, следвани от Полша, която е основният канал за военна помощ за Украйна. През последните два месеца се наблюдава увеличение на хакерските атаки и срещу Дания, Норвегия, Финландия, Швеция и Турция.

Изненадващото изключение е Естония, където "Майкрософт" не са засекли нито едно киберпроникване от началото на руската инвазия в Украйна на 24 февруари. Компанията отдава това на факта, че Естония е възприела т. нар. облачни технологии (cloud computing), които правят по-лесно засичането на нарушители.

В киберзащитата на някои европейски правителства продължава да има значителни слабости, констатира "Майкрософт", без да уточнява кои.

Половината от 128-те атакувани организации са държавни ведомства, а 12% - неправителствени структури, най-вече мозъчни тръстове и хуманитарни организации. Сред мишените са също компании от телекомуникационния, енергийния и отбранителния сектор.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

865

1

Constanza

25.06 2022 в 21:40

"В киберзащитата на някои европейски правителства продължава да има значителни слабости, констатира "Майкрософт", без да уточнява кои."

То е ясно ние към кои спадаме.
 
X

Да помогнем на украинските деца!