Руски ешелони пристигнаха в Беларус

OFFNews 15 октомври 2022 в 13:49 5283 5

Александър Лукашенко

Снимка БТА архив

Президентът на Беларус Александър Лукашенко

Първите ешелони с руски военнослужещи, участващи в новите съвместни сили с беларуската армия, пристигнаха в Беларус, съобщи министерството на отбраната в Минск, цитирано то сайта Медуза(включен в регистъра на "чуждестранните агенти").  

„Решението за създаване на регионална групировка войски е взето и се изпълнява единствено в интерес на укрепване охраната и отбраната на държавната граница на съюзната държава на територията на Беларус и е продиктувано от продължаващата дейност в районите, граничещи с нас“, допълват от министерството. 

На 10 октомври Александър Лукашенко съобщи, че се е договорил с руския президент Владимир Путин за разполагането на съвместна регионална групировка войски „във връзка с обострянето на западните граници на съюзната държава“. 

Все още не е ясно каква групировка ще бъде създадена и какви задачи ще изпълнява. Според Лукашенко нейната основа ще стане армията на Беларус. Групата ще включва и „повече от хиляда“ руски военни. 

По-рано беларуските власти заявиха, че Киев уж планира да нанесе удар по беларуските територии. Президентът на Украйна Володимир Зеленски, говорейки на срещата на Г-7 на 11 октомври, призова за разполагането на международни наблюдатели на беларуско-украинската граница. Според него Русия се опитва да въвлече Беларус във войната и като претекст за това може да бъде организирана провокация с предполагаемо нападение на Украйна срещу съседна държава. 

Полша, Литва, Естония, Латвия и Ирландия смятат, че Европейският съюз трябва да наложи същите санкции срещу Беларус като срещу Русия. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

318

5

Valioka

16.10 2022 в 01:22

барай си малейкото, ами или полската памет е много къса, или ти си един доста прогнил мозък... Кое ли е истината?... не знам, ти кажи...

9347

4

Анализи

15.10 2022 в 17:30

Стига сте говорили глупости. Украйна е много по-близо до Полша отколкото до Русия. Рашите никой не ги иска защото се видя каква сган са водени от Путин.

2099

2

Mateevk

15.10 2022 в 16:05

Ами те вече са обединени, но не по начина, по който "миротворецът" Путин "обединява" Все пак има и други по-съвременни начини на обединение, ама живеещите в Средновековието не могат да си го представят.

 
X

Да помогнем на украинските деца!