Руската полиция нахлу в офиси и апартаменти на Навални, брат му е арестуван

OFFNews 28 януари 2021 в 08:16 4756 0

Снимка БТА/AP

Руската полиция направи обиск на офиси и апартаменти на опозиционни политици, арестува и Олег, брат на руския опозиционен лидер Алексей Навални, предаде AP. 

Видео на телевизия "Дождь" показва как Юлия Навални, съпругата на Алексей Навални, казва на полицаите да изчакат, докато дойде нейният адвокат. 

По-късно Юлия извика към журналистите от прозореца си "Не позволяват на адвоката ми да дойде, разбиха вратата ми!".

Олег се е намирал в апартамента на Алексей по време на обиска. Все още не е ясно защо е задържан. 

Олег Навални беше освободен от затвора през 2018 г., след като излежа три и половина години по присъда за незаконно присвояване. Алексей Навални получи условна присъда по същото дело, което според съмишленици е целяло да окаже натиск върху него и да потисне опозицията.

Според екипа на Навални "истинската причина за претърсване на офисите, е страхът на Путин". 

Властите съобщават, че акциите са били в рамките на разследване на вътрешното министерство за нарушаване на "здравните правила", въведени заради пандемията от коронавирус, след съботните демонстрации в Русия по призива на опозиционера.

Междувременно контролният орган в телекомуникационната сфера "Роскомнадзор" обяви, че е санкционирал социалните мрежи и сайтове Facebook, Instagram, Twitter, TikTok, ВКонтакте, Однокласники и YouTube за разпространяване на съобщения, подбуждащи, непълнолетни да демонстрират в подкрепа на опозиционера Навални.

Миналата събота десетки хиляди протестираха в Русия по призив на Навални. Бяха арестувани близо 3900 души. 

Поддръжници на Навални бяха обявили в социалните мрежи, че ще протестират в над 90 града из цяла Русия. Тези протести не са разрешени от властите и говорителят на Кремъл Дмитрий Песков предупреди хората да не участват в забранени протести.

Протестната вълна тръгна от Хабаровск и Владивосток в Далечния изток, които са седем часови пояса преди столицата Москва. Активисти пуснаха в социалните мрежи видеокадри, показващи как полицаи бият демонстранти и ги тикат в полицейски камионетки. 

Навални се завърна в Русия за първи път преди две седмици, след като през август бе отровен и откаран за лечение в Германия. Руският опозиционер се качи на самолет за родината си, въпреки че властите обявиха, че ще го арестуват веднага след като пристигне по обвинение, че е нарушил условията по условната си присъда. Веднага след кацането си той бе задържан за 30 дни, в очакване на нов процес, защото според руските съдебни власти с пътуването си до Германия е нарушил изискванията на условна присъда, наложена му по предишно дело.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови