Протести в Русия срещу задържането на Навални, десетки са арестувани

OFFNews 23 януари 2021 в 12:15 1906 0

Снимка БТА

В Русия днес започна ден на протести в израз на подкрепа за вкарания в затвора руски опозиционер Алексей Навални и на гняв от репресивните мерки на държавата, предадоха ДПА и Асошиейтед прес.

Протестната вълна тръгна от Хабаровск и Владивосток в Далечния изток, които са седем часови пояса преди столицата Москва. Активисти пуснаха в социалните мрежи видеокадри, показващи как полицаи бият демонстранти и ги тикат в полицейски камионетки. Стотици протестиращи излязоха по улиците и във Владивосток и Иркутск въпреки мразовитото време с лозунги, като "Ние сме силните" и "Путин е лъжец".

Според организацията ОВД-инфо, цитирана от АП, която следи политическите арести, най-малко 48 души са били арестувани в градовете в Далечния изток, включително Владивосток и Хабаровск. Организаторите във Владивосток казаха, че в града около 3000 души са излезли да протестират. Протестите в Хабаровск са насочени и срещу ареста на популярния местен губернатор Сергей Фургал, срещу когото властите повдигнаха тежки криминални обвинения.

Поддръжници на Навални са обявили в социалните мрежи, че ще протестират в над 90 града из цяла Русия. Тези протести не са разрешени от властите и говорителят на Кремъл Дмитрий Песков предупреди хората да не участват в забранени протести.
В Русия вече месеци наред са забранени всякакви демонстрации заради пандемията от коронавируса. Властите в Москва взеха предварителни репресивни мерки срещу поддръжници и сътрудници на Навални, като арестуваха трима от тях, включително неговата прессекретарка Кира Ярмиш, за срокове от 9 и 10 дни.

Навални се завърна от Германия миналата седмица. Там той бе лекуван и се възстановяваше от опита за убийство с нервнопаралитично вещество през лятото. Веднага след кацането в Москва обаче бе задържан в предварителен арест за 30 дни, в очакване на нов процес, защото според руските съдебни власти с пътуването си до Германия е нарушил изискванията на условна присъда, наложена му по предишно дело.

Навални и екипът му смятат, че предприетите нови съдебни процедури срещу него са политически мотивиран опит гласът му да бъде заглушен.

Очаква се планираният за днес следобед протест в Москва да бъде значително по-многоброен въпреки предупреждението на столичния кмет Сергей Собянин към гражданите да не участват.

На Пушкинския площад в центъра на руската столица са засилени мерките за сигурност, допълва ТАСС. Площадът е ограден със специални метални прегради, към евентуалното място на провеждане на протестна акция е насочено подразделение на полицията за борба с безредиците, около площада са разположени автомобили за транспортиране на затворници. От станцията на метрото може да се излезе само през един изход.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови