Руската Дума одобри промени в Конституцията, предложени от Путин /допълнена/

OFFNews 23 януари 2020 в 13:25 2831 0

Снимка ТАСС

Владимир Путин

Руските депутати одобриха днес единодушно, след по-малко от два часа дебати, целия пакет поправки в конституцията, огласени от президента Владимир Путин само три дни преди това, предаде БТА.

Проектът е одобрен на първо четене. Той разширява пълномощията на парламента и на конституционния съд, ограничава броя на президентските мандати, въвежда приоритет на основния закон над международните споразумения, сключени от Москва, и засилва социалните ангажименти на руската държава, предаде ТАСС. Второто четене може да се състои още в средата на февруари.

Ремонтирани са 22 текста от конституцията, след което те ще бъдат предоставени за обществено гласуване /не референдум/, уточнява агенция Росбалт.

В чл.75 се предвижда минималната работна заплата да не бъде под линията на бедност. Индексацията на пенсиите, помощните уреди и другите социални плащания стават задължителни. На конституционно ниво се определя системата на пенсионното осигуряване да се формира на базата на принципите на общността, справедливостта и солидарността на поколенията.

В чл.79 се въвежда норма, според която в Русия няма да подлежат на изпълнение решения на междудържавни органи, приети на базата на клаузи в международните договори на страната с тълкувания, противоречащи на руската конституция. Този въпрос ще бъде внесен за разглеждане в Конституционния съд.

Законопроектът предвижда също в основния закон да бъдат заложени задължителните изисквания към висшите чиновници, федералните депутати и съдиите – в частта за възрастовите граници, не се допуска чуждестранно гражданство или документ, доказващ правото на постоянно жителство на територията на друга държава.

С проекта се увеличават и изискванията за кандидат-президент на Руската Федерация. В чл.81 е предвидено изискването кандидатът да живее на територията на страната не по-малко от 25 години /досега срокът е 10 г./, както и да няма чуждо гражданство или разрешително за престой в чужбина, при това не само към момента на избори, но и преди тях. Тези изисквания няма да засегнат гражданите, притежавали по-рано гражданство в друга страна, която или част от която е приета в състава на Руската Федерация.

Предвижда се едно и също лице да няма правото да бъде на поста президент повече от 2 мандата /досега беше 2 поредни мандата/.

Уточнява се и процедурата за сформирането на правителството. Държавната дума няма да дава съгласие, както е сега, а ще утвърждава кандидатурата на премиера, представена от президента, който пък ще може да го сваля от поста. В случай, че Думата три пъти не приеме кандидатурата за премиер, президентът ще има правото да разпусне парламента и да насрочи нови избори.

Думата ще получи новото право да утвърждава кандидатурите за вицепремиерите и федералните министри, премиерът ще внася за разглеждане кандидат-шефовете на силовите ведомства и министерството на външните работи. Президентът ще бъде длъжен да назначава одобрените от Думата министри, но ще може и да ги праща в оставка.

Според проекта президентът ще има правото да отстранява от длъжност премиера, без да последва оставка на целия кабинет. В този случай се запазва предишната структура на федералните органи на изпълнителната власт.

Поправките засилват ролята на Съвета на федерацията, той ще участва в консултациите при президента за назначаването на силовите министри и прокурорите. Сенаторите ще могат по предложение на президента да прекратяват пълномощията на конституционните и върховните съдии, на съдиите от касационните и апелативните инстанции в случай, че са извършили деяние, опорочаващо честта и достойнството на съдията, както и в други случаи, заложени във федералните конституционни закони, доказващи невъзможността на съдиите да упражняват пълномощията си.

Въвежда се и Държавен съвет, който ще се сформира от президента с цел „осигуряване на съгласувано взаимодействие на органите на държавната власт и за определяне на основните направления на вътрешната и външната политики“. Статутът на този орган ще се определи със специален федерален закон.

Президентът фактически ще получи второ право на вето, тъй като ще може да иска от Конституционния съд да проверява конституционността на одобрения от парламента закон преди да го подпише. Ако съдът даде отрицателен отговор, държавният глава ще може да върне закона в Думата без подписа си.

С отделни текстове се намалява броят на съдиите в Конституционния съд от 19 на 11.

Проектът за ремонта предлага в Конституцията да бъде заложен принципът на единството на публичната власт и да се установи, че системата на публичната власт е съставена от органите на държавната власт и тези на местното самоуправление.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови