Русия унищожи близо 350 тона годна храна за два дни

OFFNews 07 август 2015 в 19:49 8035 25

Снимка Росселхознадзор

В рамките на два дни в Русия са били унищожени близо 350 тона годни хранителни продукти, внесени незаконно от западни страни.

Унищожени са 312 тона растителна продукция и 36 тона продукти от животински произход, съобщиха от Росселхознадзор, цитирани от ТАСС.

Преди началото на акцията за унищожаване на контрабандно внесените храни от агенцията обявиха, че в рамките на 6 и 7 август ще бъдат унищожени 290 тона продукти, но в крайна сметка количествата са били превишени.

В същото време службата продължава да унищожава продукция, но в по-малки количества.

В рамките на днешния ден са конфискувани над 20 тона свинско месо в Крим и Омска област, както и един контейнер с литовски кашкавал в Санкт Петербург.

В региона на Москва са открити 1,5 тона месни продукти от Ирландия, Полша и Великобритания. Във Воронежска област пък са иззети общо 4,5 тона продукти.

Тези продукти ще бъдат унищожени в следващите дни.

През последните дни Русия започна акцията по унищожаване на храни, внесени въпреки ембаргото, което засяга хранителни стоки от страни, подкрепили санкциите срещу Русия - САЩ, ЕС, Австралия, Канада и Норвегия. През последните дни към тях бяха включени още Черна гора, Албания, Исландия, Лихтенщайн, Норвегия и Украйна, след като тези държави подкрепиха санкциите срещу Русия.

Руското правителство беше остро критикувано заради акцията за унищожаване на тонове годна за ядене храна. Стотици хиляди подкрепиха подписка срещу унищожаването на храните.

Критики дойдоха и от поддръжници на Кремъл, които обявиха, че унищожаване на тонове храна е страшно да се гледа.

Министърът на земеделието на Полша Марек Савицкий призова руския президент Владимир Путин да спре унищожаването на контрабандно внесени храни, като нарече акцията „грях“.

„Руснаците се нуждаят сега от тези продукти, а в нашите славянски традиции унищожаването на хляб се смята за тежък грях. Господин Путин не трябва да прави това“, каза Савицкий, цитиран от „Радио Полша“.

В Европа има много хранителни продукти с високо качество и ЕС е готов да си сътрудничи с руското общество.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!