Русия ще строи 4 блока на АЕЦ в Египет

OFFNews 10 февруари 2015 в 17:29 4568 7

Снимка ТАСС

Русия и Египет са се договорили за разширяване на сътрудничеството в областта на атомната енергетика. Това стана ясно след посещението на руския президент Владимир Путин в Кайро и срещата му с президента Абдел Фатах ал Сиси.

В рамките на визитата на Путин в Египет са подписани редица двустранни споразумения, сред които в областта на инвестициите и на атомната енергетика.

Русия има голям опит, който може да предаде на Кайро, за което Египет ще бъде много признателен. Това ще позволи на страната да удовлетвори потребностите си от електроенергия, заяви египетският президент.

Абдел Фатах ал Сиси каза още, че е постигнато споразумение за създаване на зона за свободна търговия между Египет и Митническия съюз между Русия, Беларус и Казахстан.

Русия и Египет ще започнат работа по редица нови инвестиционни проекти в сферата на транспортната инфраструктура, машиностроенето и химическата промишленост, обясни Владимир Путин, като допълни, че в Египет има вече 400 компании с участие на руски капитал, а само през миналата година страната са посетили над 3 млн. руски туристи.

Двете страни са подписали и споразумение за строеж на атомна електроцентрала в Египет.

„Росатом“ има готовност да построи 4 блока на АЕЦ в Северен Египет, на брега на Средиземно море. Принципните договорености по строителството са постигнати. Междуправителствените споразумения и договори трябва да бъдат подписани до края на годината, съобщи директорът на компанията Сергей Кариенко.

По думите му още следващата седмица в Русия ще пристигне група египетски експерти за съгласуване на техническите и търговските параметри.

Не е изключено руското правителство да отпусне кредит на Египет за строителството на атомната централа, допълни министърът на икономиката на Русия Алексей Улюкаев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови