Русия предложи помощ на Катар в конфликта с арабските страни

OFFNews 10 юни 2017 в 17:20 6554 0

Русия предложи помощ на Катар за разрешаването на дипломатическия конфликт с арабските страни. 

5 държави в Близкия Изток скъсаха дипломатически отношения с емирството с мотива, че подпомага терористи. По неофициални данни повод за това е станал платен откуп за членове на кралското семейство.

Макар причината да не бе официално обявена, Египет косвено я потвърди, като внесе искане Съветът на ООН да разследва информацията, че Катар е платил 1 милиард долара на действаща в Ирак терористична група. Подкупът е за освобождаването на 26 заложници, сред които членове на кралската фамилия.

"Бих искал да благодаря на руските учреждения, които изразиха готовност да предложат своята помощ на фона на тези незаконни мерки, които бяха приети против нас", заяви катарският министър на външните работи шейх Мохамед бен Абдулрахман Ал Тани на среща с руския си колега Сергей Лавров, цитиран от ТАСС и БТА. 

От своя страна, Лавров посочи, че Русия ще направи всичко възможно за постигане на съгласие между страните в ситуацията с Катар.

"Поддържаме контакти с повечето участници в протичащите процеси, осъществяват се телефонни разговори на президента на Русия с негови колеги в региона и днешният ни разговор ще бъде продължение на тези усилия", отбеляза Сергей Лавров.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови