Русия пази с бойни делфини пристанището в Севастопол от украински водолази

OFFNews 28 април 2022 в 11:39 4472 1

Снимка H I Sutton Illustration for USNI News

Специално обучени делфини са поставени на пост пред черноморската военна база на руския флот в Севастопол, съобщи на сайта си Военноморският институт на САЩ. Откритието в сферата на т. н. бяло разузнаване е на опитния експерт по подводниците Х. И. Сътън. От анализите на сателитните снимки, които е направил експертът, делфините са на вахта пред входа на севастополското пристанище от февруари, когато там са били монтирани специални заграждения за тях. Времето приблизително съвпада с началото на войната в Украйна.

„Кошарите“ на делфините са поставени в непосредствена близост до вълнолома от вътрешната му страна, откъм пристанището. Севастопол е най-значимата военноморска база на руския флот в Черно море. На делфините могат да бъдат възлагани операции срещу водолази – традиционна роля, за която САЩ и Русия обучават морски бозайници. Те биха попречили на украинските части за специални операции да проникнат под водата в пристанището, за да саботират евентуално военни кораби.

Вътре в пристанището на Севастопол се намират много ценни кораби на руския флот, които са защитени срещу въздушни атаки на Украйна, но, според сателитните снимки са уязвими за подводен саботаж. По време на Студената война съветският флот разработи няколко програми за морски бозайници, включително обучение на делфини в Черно море. Отрядът оттогава, та до днес е базиран в Казачия Бухта близо до Севастопол.

С разпадането на Съветския съюз през 1991 г. частта преминава към украинските военни, но след анексирането на Крим от Русия през 2014 попада под контрола на руския флот. Впоследствие програмите за морски бозайници на Русия са разширени, а делфините са върнати на оперативна служба.

В арктическия Север руският Северен флот използва също различни видове морски бозайници. Белугите и тюлените, и двата с големи слоеве мазнини, за да се затоплят, са по-добре защитени от студа отколкото делфините, използвани в Черно море. Арктическото звено също стана по-активно през последните години. В Оленя Губа , секретната военноморска база на Главна дирекция за дълбоководни изследвания (ГУГИ) са създадени и кошари за белуги.

На 23 април 2019 г. обучена белуга се появи в Северна Норвегия. Местните жители го нарекоха „Хвалдимир“ и се смята, че китът е избягал от програмата на руския флот.

Още през 2016 OFFNews съобщи за поръчка на руското министерство на отбраната за купуването на пет млади бойни черноморски делфина от породата афала на обща стойност 1.75 милиона рубли. Делфините за армията трябваше да отговарят на следните изисквания: отношение на женски към мъжки - 2:3; минимална възраст - три години; максимална възраст - пет години; минимална обща дължина на тялото - 2,3 м; максимална обща дължина на тялото - 2,7 м; състояние на кожата - без видими поражения.


Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови