Русия отрече, а после призна, че неин боен самолет е нарушил въздушното пространство на Южна Корея

Москва твърди, че актът не е бил умишлен, но навлезе не веднъж, а два пъти на южнокорейска територия, независимо от предупредителната стрелба

OFFNews Последна промяна на 24 юли 2019 в 09:40 4591 0

Руския обяви, че навлизането във въздушното пространство на Южна Корея не е било умишлено, обяви президентството в Сеул.

Вчера руски самолет наруши два пъти въздушното пространство на Южна Корея. Южнокорейски изтребители бяха вдигнати във въздуха и бе извършена предупредителна стрелба.

Официални представители на руското Министерство на отбраната изразили "дълбоко съжаление" пред колегите си от Южна Корея и обяснили, че е станал технически проблем, се казва в съобщението от Южна Корея.

До вчера руското министерство на отбраната отричаше остро да е имало нарушаване на въздушното пространство. Впоследствие Русия призна, че такова е имало, но твърди, че то не било умишлено и че веднага ще започне разследване по случая.

Защо, ако става въпрос за грешка, въздушното пространство е нарушено не веднъж, а два пъти въпреки предупредителните изстрели от южнокорейските изтребители - не става ясно. При инцидента един от трите руски самолета, който веднъж нарушава пространството и го напуска, се връща повторно.

"Москва твърди, че ако самолетът е летял според предварително планирания маршрут, инцидентът не би се случил", заяви южнокорейски говорител пред репортери. Това не е потвърдено от руските власти.

По повод случилото се Китай увери, че нито един от трите руски самолета не е навлязъл във въздушното пространство на друга страна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови