Русия отказа членство в Международния съд в Хага

ОFFNews 16 ноември 2016 в 16:20 11337 18

Русия няма да бъде членка на Международния наказателен съд в Хага. Причината е заповед, забраняваща участието ù, подписана от президента Владимир Путин, съобщава "Индипендънт".

Отказът идва след изказване на френския президент Франсоа Оланд, който заяви преди дни, че Русия може да отговаря пред трибунала за подкрепата си към Башар ал-Асад и бомбардировките над сирийския град Алепо и че Франция ще настоява за това.

В понеделник главният прокурор на Международния съд Фату Бенсуда представи становище, с което определя превземането на Крим и Севастопол от Русия като равносилно на международен въоръжен конфликт между Русия и Украйна. Тя бе категоричня, че Русия е окупирала териториите.

Путин е инструктирал Министерство на външните работи на Русия да уведоми ООН, че страната не желае да участва по никакъв начин в работата на съда - нито в ролята на член, нито в ролята на обвиняем. През 2000 г. страната подписа Римския статут, който признава статута на  трибунала. Страната обаче така и не ратифицира документа и заяви, че се оттегля.

"Международният наказателен съд не оправдава надеждите, с които е създаден, и не се превърна в наистина независимо и авторитетно съдебно тяло", заяви говорителят на Външно министерство на Русия Мария Захарова.

Президентът Путин напоследък също прави изявления, чрез които ясно дава да се разбере, че не признава компетентността на съда в Хага.

Съдът не е признат и от САЩ, Китай и Индия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

26179

14

ELPIDA

16.11 2016 в 22:57

Може да не си търговец, но да знаеш да стъпваш по търговски.Който реши ще те намери.
Това е Путин,независим,знае си цената и знае цената на народа си.

63994

13

Red or Dead

16.11 2016 в 20:05

Какъв “международен съд в Хага“, тия олигофрени убиха физически един голям политик и родолюбец, да,за Милошевич говоря , скалъпиха му обвинения и на практика го умориха в затвора.....

Ако НАИСТИНА са международен съд, имат прекрасна възможност да го докажат на практика....Има 2 ма ДОКАЗАНИ военни престъпници.....Дж.Буш джуниър и пудела му Тони Блеър.......

Осъдителни присъди..... КОГА.....апропо, траверса килъритУ също е доказан военен престъпник.....но с нея ще се разправи ДОНИ....поживем, увидем......

Освен туй ВЕЛИКИЯТ ПУТИН каза, че този път няма да спират в Берлин, Брюксел.......просто няма да има с кого да преговарят;)

77927

9

El Commandante

16.11 2016 в 17:50

Касамаков, едно е да пращаш съдии да съдят другите хора, друго е да си съгласен да те съдят тебе, нали така?