Русия оплю Нобеловите награди

OFFNews Последна промяна на 13 октомври 2014 в 12:00 7791 21

Снимка wikimedia

С всяка година присъждането на Нобеловите награди става все по-малко интересно. Мнозина с нескрит сарказъм говорят за политизиране на Нобеловия комитет и американския диктат, коментира държавното радио Голос России.

Радиото твърди, че "според повечето експерти" наградата за мир за 2014 г трябвала да бъде връчена на Едуард Сноудън. Но САЩ оказали безпрецедентен натиск върху Нобеловия комитет, за да блокират кандидатурата на Сноудън.

"Върхът на цинизма обаче стана присъждането на наградата за мир на Барак Обама през 2009 г. – „за огромните усилия за заздравяване на международната дипломация и сътрудничеството между народите”. Целят свят тогава се смя, членовете на Нобеловия комитет искаха да им бъде показан онзи уникален микроскоп, през който те са видели постиженията на Обама за заздравяването на мира" - коментира държавната медиа.

Не толкова отдавна Нобелова награда получи организацията под името „Европейски съюз”, което беше смешно. Мисля, че сега можем да очакваме всичко. Чак до присъждане на наградата за мир на „киевския майдан” - това пък е мнението на политолога Валерий Островски.

Според заместник-главния редактор на списание „Наука и жизнь” Дмитрий Зиков често нееднозначно е награждаването с Нобелова награда и в областта на точните науки: "Американците са големи майстори на рекламата и PR-a, те умело рекламират постиженията си. При това често възникват ситуации, като със сините светодиоди. Те са разработени от японци, но в тази работа Америка има част. Значи, всичко са направили американците. Където макар и някъде има американец, макар и ребром, веднага тази разработка, от гледна точка на американския PR, става американска".

Голос России изтъква и следното "за сведение: Лев Толстой е смятал за неприлично за един художник или учен да получава награди, още повече парични. По онова време той се отказал от Нобелова награда. След като разбрал, че Руската академия на науките го номинирала в областта на литературата за 1906 г., той изпратил писмо с молба, че се отказва. Или, както е написал Толстой, „ако това се бе случило, би ми било много неприятно да се откажа”. Молбата му била удовлетворена и наградата в крайна сметка била присъдена на италианския поет Джозуе Кардучи, който днес е известен само сред литературоведите"

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!