Русия обжалва решението за ЮКОС, акционерите готови на преговори

OFFNews 29 юли 2014 в 17:19 2361 1

Москва ще обжалва решението на съда в Хага, според което Русия ще трябва да плати обезщетение на акционерите на ЮКОС заради насилствено национализиране на компанията.

Решението на съда беше обявено в понеделник. Според него Русия трябва да плати на акционерите в компанията обезщетение от общо 50 млрд. долара. Първоначално поискани по делото са 114 млрд. долара.

Малко след като Москва обяви, че ще обжалва решението на съда в Хага, акционерите на ЮКОС обявиха, че са готови на преговори с Русия относно изпълнението на съдебното решение.

„Готови сме да преговаряме с Руската Федерация и да разгледаме разумни предложения. Ако Русия действа разумно и представи обосновани предложения, всичко може да се реши до Коледа“, обясни директорът на компанията „Менатеп“, притежавала 51% от акциите на ЮКОС, Тим Осборн на въпроса възможно ли е да се постигне компромисно решение, цитиран от РИА Новости.

Делото за ЮКОС продължи повече от 10 години. Искът срещу Русия беше заведен от кипърски поделения на регистрираната в Гибралтар група „Менатеп“, чрез която Михаил Ходорковски контролираше ЮКОС.

През 2003 г. Компанията беше обвинена в икономически престъпления, а нейният директор Михаил Ходорковски беше арестуван и две години по-късно беше осъден за укриване на данъци в особено големи размери. По-късно компанията беше раздробена и национализирана, като по-голямата част от активите на компанията отидоха в държавната „Роснефт“, чийто директор Игор Сечин е един от приближените на президента Владимир Путин.

Според съда Русия е нарушила Международната енергийна харта от 1991 г. и на практика е национализирала принудително петролната компания.

Русия обаче е на мнение, че решението е неоснователно, тъй като Енергийната харта е подписана през 1994 г. от премиера Виктор Черномирдин, но не е ратифицирана от руския парламент, затова действа само частично – в текстовете, които не са в противоречие на руското законодателство.

Освен това според Русия съдът в Хага няма правомощията да разглежда това дело и случаят може да се урежда единствено от руския съд.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови