Русия осъдена да плати 50 млрд. долара заради ЮКОС

OFFNews 28 юли 2014 в 12:41 4737 1

Снимка РИА Новости

ЮКОС

Русия е осъдена да заплати 50 млрд. долара обезщетение на акционерите на бившата частна петролна компания ЮКОС.

Това съобщи руското издание „Коммерсант“, позовавайки се на свои източници, няколко часа преди решението по делото да бъде обявено официално. Информацията беше потвърдена и от Reuters.

Според източниците на руското издание Русия ще трябва да плати и 65 млн. долара за разходи по делото.

Акционерите на ЮКОС поискаха да им бъдат платени 114 млрд. долара. Съдът обаче оцени загубите им на 50 млрд. долара.

Според съда Русия е нарушила Международната енергийна харта от 1991 г. и на практика е национализирала принудително петролната компания.

Русия обаче е на мнение, че решението е неоснователно, тъй като Енергийната харта е подписана през 1994 г. от премиера Виктор Черномирдин, но не е ратифицирана от руския парламент, затова действа само частично – в текстовете, които не са в противоречие на руското законодателство.

Освен това според Русия съдът в Хага няма правомощията да разглежда това дело и случаят може да се урежда единствено от руския съд.

През 2003 г. Компанията беше обвинена в икономически престъпления, а нейният директор Михаил Ходорковски беше арестуван и две години по-късно беше осъден за укриване на данъци в особено големи размери. По-късно компанията беше раздробена и национализирана, като по-голямата част от активите на компанията отидоха в държавната „Роснефт“, чийто директор Игор Сечин е един от приближените на президента Владимир Путин.

Делото за ЮКОС продължи повече от 10 години. Искът срещу Русия беше заведен от кипърски поделения на регистрираната в Гибралтар група „Менатеп“, чрез която Михаил Ходорковски контролираше ЮКОС.

Най-голямата част от обезщетението трябва да вземе Леонид Невзлин, който притежаваше дял от 70%, след като Ходорковски прехвърли своя дял на групата „Менатеп“. Дялове от обезщетението трябва да получат още Платон Лебедев, Михаил Брудно, Владимир Дубов и Василий Шакновски.

Ходорковски беше помилван от президента Путин миналата година, след като прекара в затвора 10 години. Той не е страна по делото за ЮКОС.

Изплащането на обезщетенията трябва да започне от началото на 2015 г., в противен случай ще следват наказателни лихви.

Предполага се, че Русия ще обжалва решението на съда в Хага.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови