Ходорковски благодари на Меркел за свободата си

Елица Мартинова 22 декември 2013 в 15:57 2338 3

Михаил Ходорковски

Руският петролен магнат и критик на Кремъл Михаил Ходорковски благодари на германския канцлер Ангела Меркел за свободата си.

Ходорковски, който миналата седмица изненадващо бе помилван след десет години затвор, даде днес първата си пресконференция в Берлин. Той обяви пред журналисти, че не е знаел нищо за намеренията на Владимир Путин и е разбрал за предстоящото си освобождаване от медиите. Той заяви, че след излизането си от затвора е разбрал за приноса, който германският канцлер Ангела Меркел е имала за помилването му, и й благодари.

Бившият шеф на петролната компания ЮКОС бе осъден за пране на пари и укриване на данъци през 2003 г. Той призна, че е писал до Путин с молба да бъде помилван, но подчерта, че никога не се е признал за виновен по нито едно обвинение. Ходорковски отново окачестви процесът срещу себе си като „съдебен произвол на властта“ в Русия. Той е категоричен, че делото, което води срещу Русия в Страсбург, ще продължи.

Бизнесменът обясни още, че не смята да се завръща в Русия. Той се отказва от всичките си активи в ЮКОС и не мисли да участва в политическия живот на страната.

Ходорковски предупреди опозиционните лидери в Русия да бъдат предпазливи. По думите му никой от противниците на Кремъл не осъзнава до какво могат да доведат критиките към Путин.

Попитан дали е благодарен на Владимир Путин за помилването си, Ходорковски отговори лаконично: Доволен съм от решението му.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!