Русия обвини САЩ за атаката с дрон срещу Кремъл. Вашингтон: Нямаме нищо общо (допълнена)

OFFNews 04 май 2023 в 14:10 2825 16

Песков

Снимка БТА/АП

Дмитрий Песков

Русия обвини Съединените щати, че стоят зад атаката с безпилотен самолет срещу Кремъл, която според Москва е имала за цел да убие президента Владимир Путин, съобщи Ройтерс.

Ден след като обвини Украйна за това, което нарече терористична атака, администрацията на Кремъл прехвърли фокуса си върху САЩ, но без да предостави доказателства в подкрепа на обвинението.

Украйна отрече да е замесена в инцидента в ранните часове на сряда, когато видеозапис показа два летящи обекта, приближаващи се към Кремъл, и единият експлодира с ярка светлина.

"Опитите да се отрече това, както в Киев, така и във Вашингтон, са, разбира се, абсолютно нелепи. Знаем много добре, че решенията за подобни действия, за подобни терористични атаки, се вземат не в Киев, а във Вашингтон", заяви говорителят на Путин Дмитрий Песков.

Той допълни, че Съединените щати "несъмнено" стоят зад предполагаемата атака и добави - отново без да посочва доказателства - че Вашингтон често избира както целите за нападение на Украйна, така и средствата за осъществяването им.

"Това също често се диктува отвъд океана. Ние знаем това добре и сме наясно с това ... Във Вашингтон трябва ясно да разберат, че ние знаем това", изтъкна Песков.

Русия все по-често заявява, че смята САЩ за пряк участник във войната в Украйна, който иска да нанесе "стратегическо поражение" на Москва. Вашингтон отрича с обяснението, че въоръжава Украйна, за да се защити от руското нахлуване и да си върне териториите, които Русия е завзела незаконно в продължение на повече от 14 месеца война.

Твърдението на Песков, че САЩ стоят зад заговор за убийството на Путин, обаче отива по-далеч от предишните обвинения на Кремъл срещу Вашингтон. По това време Путин не е бил в Кремъл, а анализатори в областта на сигурността обсипаха с присмех идеята, че инцидентът е бил сериозен опит за убийство, посочва Ройтерс.

Русия заяви, че си запазва правото на ответни действия, а хардлайнери, сред които и бившият президент Дмитрий Медведев, бяха категорични, че сега трябва да "ликвидира физически" украинският президент Володимир Зеленски.

Песков не отговори дали Русия смята Зеленски за легитимна цел. Той обясни, че Русия разполага с редица възможности и отговорът, когато дойде, ще бъде внимателно обмислен и балансиран. По думите му се провежда спешно разследване, но не можа да каже кога ще бъдат известни резултатите.

Путин е бил в Кремъл в четвъртък и служителите са работили нормално, каза той.

Инцидентът се случи по-малко от седмица преди руските тържества по случай 9 май - Деня на победата, отбелязващ поражението на нацистка Германия във Втората световна война - важен държавен празник и възможност за Путин да сплоти руснаците зад това, което той нарича "специална военна операция" на Русия в Украйна, коментира Ройтерс.

Песков съобщи, че противовъздушната отбрана ще бъде засилена и че това ще се случи за военния парад на Червения площад, който е в центъра на празника и се намира точно зад стената на Кремъл. Говорителят допълни, че парадът ще се проведе нормално и ще включва реч на президента.

Твърденията на Русия, че Съединените щати стоят зад атака с дронове срещу Кремъл, са неверни, заяви на свой ред говорителят по националната сигурност на Белия дом Джон Кърби, цитиран от "Ройтерс".

"Мога да ви уверя, че нямаше никакво участие на САЩ в това. Каквото и да е било, ние не сме замесени. Ние нямаме нищо общо с това", каза Кърби в интервю за MSNBC. 

По думите му Съединените щати не насърчават Украйна да нанася удари извън своите граници. Кърби каза, че все още не е ясно какво точно се е случило в Кремъл.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

705

16

Деспин Митрев

04.05 2023 в 22:48

Сценична пиротехника има ли като специалност? Трябва да е търсена професия по света и у нас...

705

15

Деспин Митрев

04.05 2023 в 22:40

Ако атаката беше от САЩ, щяха да кажат, че извънземните са ги нападнали...

2073

14

Johnny B Goode

04.05 2023 в 20:06

АнтиЗ, мисля че след тази карикатура няма какво повече да се каже за Песков.

https://pikabu.ru/story/yorshik_7997114

-529

13

6екеr4о

04.05 2023 в 18:36

Уважаеми Джони,
Водещият на „Панорама“ Бойко Василев беше казал: „Моето поколение свършва там, където престават да разбират вицовете за Щирлиц“.

Та и аз така, помня вицовете за поручик Ржевски, песента за Галицин е фантастична, но не мога да се сетя от къде точно е конкретният цитат!?

10298

12

AntiZ

04.05 2023 в 17:33

Гледам, чичо Сам показва една пиратка, 12 тона. Според мен тя ще е в състояние да обръсне мустаците на Песков, как мислите?

https://ukr-info.com/dumki/60897-vps-ssha-pokazaly-bombu-iaka-probie-bud-iakyi-bunker.html

2073

11

Johnny B Goode

04.05 2023 в 16:40

Прав сте колега.
Дори сапунката с взрива на Гешев изглежда по-правдоподобно.

318

10

Valioka

04.05 2023 в 16:21

Е, честно - няма токова нагли, нещастни изроди... Не знам дали някой от вас е гледал видеото с "дрона"... Това не става дори за треторазяден индийски филм.

2073

9

Johnny B Goode

04.05 2023 в 16:07

То трябва човек да е стар, за да ги помни тези работи.
Това е от тост на хусара поручик Ржевски, герой на множество вицове. Да не се бърка с поручик Галицин, белогвардейският офицер от известната песен. Която пък няма нищо общо с Висоцки...

-529

8

6екеr4о

04.05 2023 в 15:34

Скъпи Джони,
навярно сте напълно прав,
това не беше ли от някаква "блатна" песен, толкова съм стар, че вече не помня и текстовете на Висоцки!?

2073

7

Johnny B Goode

04.05 2023 в 15:16

Увсжаеми Шекерчо, моля да се цитира точно. Изразът е "Господа офицери, полковие дами, и вся остальная НЕпьющая сволочь".

Колкото до Песков и кьорфишек атентата, тези съвсем са загубили вече връзка между главния и гръбначния мозък.
Но както се казва, Господ като иска да затрие някого, първо му взема акъла.