Русия изпрати военни кораби в Сирия

Лъчезар Вълев 03 август 2012 в 13:57 1974 0

Москва е изпратила три големи десантни кораба с морски пехотинци към руската военна база в сирийското пристанище Тартус, предаде ИТАР-ТАСС, цитирайки източник от генералния щаб на Русия.

Според информацията всеки кораб превозва по 120 пехотинци, въоръжени с пушки, автомати, гранатомети и огнехвъргачки. В момента корабите се намират в Средиземно море и ще пристигнат в Тартус до края на седмицата.

Засега няма информация каква е точната цел на мисията. По-рано Русия обаче обяви, че подготвя изпращането на пехотинци в Сирия, в случай че е необходимо да защитава персонала и да транспортира оборудване от военноморската си база, припомня Ройтерс.

В края на юли главнокомандващият Военно-морските сили на Руската Федерация Виктор Чирков заяви, че Москва планира да запази базата за материално-техническо осигуряване в Тартус.

Той изтъкна, че сега в Средиземно море се намират 10 руски бойни кораба и близо 10 съпровождащи кораба. По думите му те изпълняват задачи по програмата за планова бойна подготовка.

"Ако Русия загуби базата в Тартус, тя ще загуби и Сирия", каза от своя страна ръководителят на Центъра за военно прогнозиране Анатолий Циганок.

Руската военна база в Тартус е създадена през 1971 г. в разгара на Студената война, за да поддържа флота на Съветския съюз в Средиземно море.

През 70-те години подобни точки за подпомагане се намират в Египет и Латакия, Сирия. През 1977 г. египетските бази за поддръжка в Александрия и Марса Матрух са били евакуирани и кораби и имущество са били прехвърлени в Тартус.

Базата се състои от три плаващи докове, единият от които е оперативен, с плаваща работилница, складова база, казарми и други съоръжения. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови