Обама разрешил тайно намесата на ЦРУ в Сирия

Елица Мартинова 02 август 2012 в 07:40 1412 0

Президентът на САЩ Барак Обама. Снимка: БГНЕС
Президентът на САЩ Барак Обама. Снимка: БГНЕС

Американският президент Барак Обама е подписал таен указ, който разрешава на ЦРУ да окаже помощ на сирийската опозиция, твърди Reuters.

Не се съобщава датата, на която документът е бил подписан.

Американските спецслужби имат право да подпомагат бунтовниците за свалянето на президента Башар Асад.

Макар че САЩ не доставят оръжия на опозицията, техните съюзници като Турция, Саудитска Арабия и Катар снабдяват противниците на режима.  

В последните месеци страните от Арабската лига възприеха категорична позиция срещу управлението на Башар Асад. Пред ООН те настояват, че в Сирия не би могло да има друго решение, освен свалянето на настоящия президент.

Главен опонент на тази позиция е Русия, според която съдбата на Асад трябва да се реши единствено от сирийския народ. 

В сряда зам.-министърът на външните работи на Русия Генадий Гатилов коментира, че виновни за кръвопролитията в близкоизточната страна са и двете страни. Той подчерта, че човешките права и моралните закони се нарушават в еднаква степен и от армията, и от бунтовниците.

Междувременно стана ясно, че напрежението в Сирия ескалира. Според доклади на наблюдателите през последните дни край Дамаск са загинали 35 души, повечето от които - цивилни и невъоръжени.

Сузан Гоше - член на мисията на ООН в страната, съобщи, че прогнозира още по-кръвопролитни боеве, тъй като опозицията вече притежава тежки оръжия и танкове.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!