Русия изпрати ракети и дронове срещу Днипро, Одеса и Николаев, Украйна свали Су-35 над Черно море

Властите в Днипро и Запорожие съобщават за експлозии

OFFNews 22 май 2023 в 07:14 8440 0

въздушно нападение

Снимка Ukraine UA

Този месец Русия възобнови ударите с ракети и безпилотни самолети

Украинският град Днипро беше подложен на масирана въздушна атака с ракети и дронове през изминалата нощ. Има информация за разрушения и пострадали в Днипро, но местните власти съобщиха, че щетите се уточняват. "Фашисти, терористи, нечовеци. Но благодарение на въоръжените сили ние удържахме атаката", написа ръководителят на Днепропетровската областна администрация Сергей Лисак. В същото време украински източник съобщи, че над Черно море е бил свален руски многоцелеви изтребител Су-35. 

В 2:42 киевско време на територията на цялата страна беше обявена въздушна тревога, която приключи в 5:09, като през това време имаше донесения за експлозии в Днипро и Запорожие.

Според информационния канал Труха само в Днипро са свалени 15 безпилотни летателни апарата и 4 крилати ракети. Същият източник съобщава за 27-годишен мъж, ранен в резултат на ракетна атака, който е в болницата в средно тежко състояние. Повредени са няколко сгради на спасителните служби, унищожени са 10 автомобила на спасителните служби - леки и товарни, както и 25 частни автомобила и два автобуса. 7 души са пострадали след падането на дрон в Иларионовската община на Синелниковския район, засегнати са 3 къщи и 9 жилищни блока, детска градина, магазин и административна сграда. 

Регистрирани са изстрелвания на ракети Х-101 от самолети на стратегическата авиация на Русия от района на Каспийско море и на С-300 от Белгород. Службата за безопасност на Украйна е изключила по време на атаките достъпа до Instagram, за да не изтича информация за работата на ПВО.

През нощта началникът на прес-службата на ВСУ на силите за отбрана на Херсон Дмитро Плетенчук съобщи за свален руски многоцелеви изтребител Су-35. "Зрелището със сваления Су-35 беше невероятно. ПВО е сила. Нощта стана по-интересна", написа Плетенчук, но скоро след това изтри съобщението си във фейсбук - според коментари в мрежата - заради несубординирано предоставяне на информация. Въпреки това 1 свален самолет фигурира в утренната сводка да Генералния щаб. Телевизионният канал ТСН допълва в понеделник сутринта, че самолетът е бил въоръжен с управляеми авиобомби и след поразяването му е паднал в Черно море близо до Железний порт. Пилотите са загинали.

Новинарската агенция РБК-Украйна съобщи, че по време на над 90-минутната тревога за въздушно нападение в Днепър са били чути около 15 взрива. Ройтерс не е успял да провери тази информация от независим източник.

Този месец Русия възобнови ударите с ракети и безпилотни самолети след близо двумесечно затишие, на фона на очакванията за украинска контраофанзива. За удари вече се съобщава няколко пъти седмично.

Междувременно анализ на сателитни данни, извършен от Би Би Си, показва мащабните укрепителни съоръжения изградени в Русия заради очакваната украинска контраофанзива.

Анализирани са стотици изображения, направени от октомври насам, които показва територии с обширни окопи и укрепително-отбранителни съоръжения. Според Би Би Си, има четири локации, към които Русия е подходила с особено внимание, и където, вероятно очаква най-сериозни пробиви. Това са западното крайбрежие на Крим, градовете Токмак и Ривнопил, както и магистрален път Е105, където се забелязва система от окопи с дължина 35 км.

Очакваната контраофанзива вероятно ще бъде решаващ тест за Украйна, тъй като тя се стреми да докаже, че може да има значителни победи на бойното поле, благодарение на оръжията, които е получава от Запада.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика