Русия изключва нови преговори за Украйна

OFFNews 07 май 2014 в 09:18 14247 18

Снимка Комсомольская правда

Руският външен министър Сергей Лавров обяви пред Съвета на Европа, че изключва подновяването на преговорите в Женева с цел преодоляване на кризата в Украйна, освен ако проруски настроени опозиционни сили не бъдат включени в тях.

Няма смисъл от такива преговори с оглед на факта, че договореното през април между САЩ, ЕС и Русия не е било изпълнено, каза той.

Славянск

В същото време боевете в Славянск бяха подновени тази нощ, предаде украинското издание „Лига”. По данни на очевидци, атаката е била съпроводена от два мощни взрива, станали в покрайнините на града.

Четирима украински войници са били убити, а военен хеликоптер е бил свален от проруски въоръжени мъже близо до Славянск, по информация на властите в Киев, цитирани от Би Би Си.

Местните медии пишат, че хората се страхуват да излязат на улицата, а някои нощуват на работните си места, за да не попаднат на случаен куршум.

Активната фаза на операцията на силите за сигурност срещу въоръжените сепаратисти в Източна Украйна, в хода на която Славянск бе обкръжен, се възобнови на 2 май.

По данни на МВР, градът е обкръжен от украинските сили, придвижването по улиците е сведено до минимум, железопътното движение е ограничено.

Нови боеве в Славянск са започнали рано тази сутрин. Според информация на местните медии група от хора е направила опит да напусне града, но опитът им е бил спрян от украински военни и е започнала престрелка. От страна на украинските военни няма загуби. За загуби на другата страна не се споменава.

Одеса

В другата критична точка - Одеса - има паника сред жителите, разказа зам.-председателят на Асоциацията на българите в Украйна Светлана Драгнева за Нова тв.

"Ситуацията е по-спокойна, но напрежението, което се създава чрез социалните мрежи, е много голямо. Страшно е – има паника сред жителите на град Одеса и се очаква, така както се говори, към датата 9 май да се случи отново нещо. Ние всички се молим повече това да не се повтаря, което се случи на 2 май", подчерта Драгнева.

На 2 май в град Одеса при улични стълкновения и пожар в дома на профсъюзите загинаха 46 души и над 200 души са потърсили медицинска помощ. В Украйна бе обявен двудневен траур в памет на загиналите при масовите безредици в Одеса и по време на спецоперацията на украинските сили в Донецка област.

Вчера Съветът на ректорите в Одеса е взел решение, студентите да не учат до 12 май. Препоръчва се в училищата да не се провеждат учебни занятия, каза още Светлана Драгнева.

Бежанци

В континенталната част на Украйна са пристигнали 7723 бежанци от Крим, съобщи украинският министър на социалната политика Людмила Деносива, цитирана от украинската агенция УНИАН.

2111 от тях са в Киев. Много от бежанците не са регистрирани.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!