Космически "боен кораб" на САЩ се приземи на Земята

OFFNews 18 октомври 2014 в 09:37 23572 10

Х-37В.

Снимка Wikimedia.

Х-37В.

Космическият самолет Х-37В на американската армия се завърна на Земята след почти двегодишна орбитална мисия, съобщава сайтът Space, цитиран от "Фокус".

Летателното тяло, чиито функции не са оповестени публично, се е приземило във военновъздушната база „Вандерберг“ в Калифорния в петък, приключвайки мисията си, която стартира през декември 2012 година.

Безпилотната летателна машина обикаля Земята в продължение на рекордните 675 дни.

Всички подробности около самолета, включително какво е пренасял, има ли оръжия на борда си и т.н. са строго пазена тайна. Х-37В прилича на умалена версия на "пенсионираните" совалки на Националната космическа агенция на САЩ (NASA). Подобно на совалка, роботизираният самолет излита вертикално и се приземява на писта.

Той е дълъг 8.8 метра и широк 2.9 метра, а размахът на крилата му е 4.6 метра. Два Х-37В биха могли да се поберат в товарното отделение на една космическа совалка, която е дълга 56 метра.

Военновъздушните сили на Съединените щати притежават два самолета Х-37В, като и двата са произведени от подразделението Phantom Works на Боинг. 

Тайната, обгръщаща самолетите и полетите им, предизвика спекулации, че летателните машини са космическо оръжие, създадено може би, за да изважда от строя сателитите на други държави. Военните са категорични, че това не е вярно и подчертават, че мисиите са свързани с тестването на космически технологии. Четвъртата мисия на Х-37В се очаква да започне през 2015 година, посочват официални представители на армията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!