Доказано: Малайзийският MH-17 е свален от руски БУК

OFFNews 19 март 2015 в 21:19 18168 89

Открити са доказателства, че самолетът, летял с полет MH-17 е свален от ракетен комплекс БУК, съобщи RTL News.

Данните от съдебното разследване на открити в самолета частици от ракета са потвърдили това. Разследването е било поръчано от холандското издание RTL Nieuws

Миналата година през ноември журналистът Йероен Акерманс откри отделни парченца от оръжието убиец на мястото на катастрофата, недалеч от село Грабова в Източна Украйна, и ги даде на независим институт за изследване. Химическата експертиза доказва: това са останки от ракета, изстреляна БУК, сред тях има и парчета от бойни глави – зарядът на ракетата.

Те съдържат нискокачествена смес от стомана, характерна за този вид боеприпаси, а при електронно увеличение става ясно, че върху едно от тях личи буквата "Ц" от руската азбука и наполовина запазило се числото 2.

На това парченце личи цифрата 2 от серийния номер и Ц на кирилица

Международни експерти одобряват заключенията на досегашното разследване. Военни експерти на авторитетния институт Jane's Defence в London са сравнили всички оръжейни системи в света. Според тях деформираните останки са от бойния товар на ракета 9М317 БУК. Експертът Николас Де Ларинага казва: "От останките можем да изведем всички характеристики на въздействие на бойна глава от ракета 9N214". 

Ръждясали части от нискокачествената стомана, силно деформирани

Зенитно-ракетният комплекс БУК е част от съветския военен арсенал. В последните години постоянно е обновяван, а днес е на въоръжение в армиите на Русия, Украйна, Грузия и Финландия. Ракетата от типа „земя-въздух“, открива целта си чрез радар. Бойната й глава е тежка почти 70 килограма и е съставена от множество фрагменти. Те именно са останали в аероплана и са открити от Акерман, който прекарал цели четири месеца във военната зона, за да търси истината за 298-те пътника и екипажа на полет MH-17 на малайзийските авиолинии.

„Има вече доказателство за оръжието-убиец.“ Но за окончателното разследване са нужни още много повече факти, като например кой стои зад атаките и кой носи отговорност за смъртта на невинни 298 души в зоната на конфликта“, заявява Акерманс.

Холандските изследователи се надяват да получат още отговори до края на тази година. Проучването проъдлжава и се насочва към нови източници, а не само към отделните фрагменти.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!