Русия и Израел са договорили „пряка линия“ при полети над Сирия

OFFNews 15 октомври 2015 в 17:38 3517 0

Су-24

Снимка Архив

Руски Су-24 в боен полет.

„Пряка линия“ е била установена между Москва и Тел Авив, за да се избегне какъвто и да било инцидент между техни самолети в небето над Сирия. Това е съобщило днес руското министерство на отбраната, цитирано от от АФП.

Вече са били проведени и „тренировки“, за да свикнат щабовете на руските и израелските ВВС с тази комуникация, са добавили от министерството.

Новината е изненадваща, особено на фона на бавните руско-американски разговори за „деконфликтация“ на сирийското въздушно пространство. Те започнаха почти веднага след началото на руските въздушни удари, но още не са стигнали до практически резултат.

За напредък в преговорите с руските военни съобщи късно в сряда представител на Пентагона, цитиран от РИА „Новости“. Руското министерство на отбраната също отбеляза, че има „сближаване на позициите“ по мерките за избягване на случайни инциденти.

„Официални лица от министерството на отбраната на САЩ проведоха по зашифровани канали за връзка трета видеоконференция с представители на руската министерство на отбраната – е съобщил представителят на Пентагова Джеф Дейвис . Това беше трето обсъждане на стъпките, които могат да бъдат предприети от руските самолети и и самолетите от коалицията против ИДИЛ за гарантиране на сигурността на въздушните операции в Сирия.“

Дейвис е добавил, че обсъждането е било „професионално и съсредоточено изключително към реализацията на конкретни процедури за сигурност“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови