САЩ и Русия пак разговарят за взаимна сигурност в небето над Сирия

Николай Големанов 14 октомври 2015 в 07:10 2084 0

Самолет

Снимка ЕПА

Преди поредния руски боен полет.

Представители на САЩ и Русия започват нови разговори за въздушната сигурност в Сирия, след като се разбра, че бойни самолети на двете страни са се разминали на „на няколко мили”, съобщи Би Би Си.

Това ще бъде третият кръг на разговорите, с които двете страни търсят начини да избегнат случаен конфликт.

Американският министър на отбраната Аш Картър заяви, че очаква скоро договореност. А Русия казва, че има «актуализирани предложения», които ще бъдат разисквани по време на конферентна видеовръзка.

Същевременно САЩ продължават критиките си против действията на Русия, която започна кампанияти си от въздушни удари в Сирия на 30 септември.

От друга страна два снаряда са ударили сградите на руското посолство в Дамаск, докато навън е имало демонстрация на привърженици на правителството в подкрепа на руските въздушни удари.

Никой не е убит, но кореспондент на Би Би Си е предал от сирийската столица, че неколцина са ранени.

Русия нарече обстрелването «терористично нападение».

Във връзка с разговорите, предвидени за днес, Картър е казал, че те са «много професионални и конструктивни» и очаква много бързо да доведат до споразумение. Но той е подчертал също, че американците не одобряват подходът на Русия в Сирия, «защото той е твърдоглав и късоглед.»

Разговорите се подновяват, след като американски военен говорител е съобщил, че два американски и два руски самолета са влезли в «едно и също бойно пространство» над Сирия в събота. Те дори са били «във визуален контакт» помежду си.

Освен това руска самолети неведнъж са пречили на въздушно патрулиране от САЩ, минавайки близо край техни безпилотни самолети или дронове. От руска страна това твърдение не е коментирано публично.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!