Русия е дърпала конците на сепаратистите, свалили малайзийския самолет в Украйна

Международен разследващ екип засече записи и установи руската роля в конфликта и инцидента

OFFNews Последна промяна на 16 ноември 2019 в 20:34 6179 0

Катастрофа, Боинг 777

Снимка theguardian.com

Русия е направлявала бунтовниците, които свалиха малайзийския пътнически самолет Боинг 777 над Източна Украйна, показва международното разследване на инцидента от 17 юли 2014 г.

Холандските следователи публикуваха записи на разговори между руснаци и представители на самопровъзгласилата се Донецка народна република /ДНР/ през 2014 г.

Експертите констатират, че преговорите са се водили малко преди разбиването на самолета и могат да докажат участието в акта както на представители на ДНР, така и на официална Москва, съобщава "Коммерсантъ".

Става дума за съветника на руския президент Владислав Сурков и министъра на отбраната Сергей Шойгу.
Засечените разговори разкриват задълбочаването на сътрудничеството между Москва, Донецк и Луганск в самото навечерие на катастрофата с пасажерския лайнер, пише „Вашингтон пост“ /The Washington Post/. Това, според изданието, показва, че през лятото на 2014 г., когато бе разбит самолетът, именно Русия е ръководила бойните действия.

Вестникът цитира старшия следовател от федералната полиция на Австралия Дейвид Тейлър, който участва в разследването. Той казва, че средствата за връзки, използвани от лидерите на непризнатите републики, са предоставени от руските ФСБ и ГРУ, и са използвани за контактите с висши длъжностни лица в Кремъл.

Така в един от разговорите тогавашният ръководител на Донецката република Александър Бородай казва на неустановено още лице, че „изпълнява заповеди и защитава интересите само на една държава – Руската федерация“. Вестникът уточнява, че не е успял лично да потвърди достоверността на тези данни.

Британският „Таймс“ /The Times/ пише, че с Бородай е говорил не кой да е, а Владислав Сурков, съветник на президента на русия, който по-късно заради ролята си в конфликта попадна под санкциите на ЕС и САЩ. По данни на вестника, Сурков е обещал на Бородай военна помощ и е бил въвлечен в прякото управление на откъсналите се републики.

Изданието посочва, че в записите други официални лица се позовават на одобрението на руския министър на отбраната Сергей Шойгу за провеждането на военна реформа във въоръжените сили на самопровъзгласилите се ЛНР и ДНР, както и на военни доставки от руската ФСБ.

В един от записите някакъв чиновник от ДНР казва: „Ние вървим към единно командване. По-нататък трябва да пристигне група с мандат от Шойгу, която ще изгони местните военачалници от частите и ще вземе в свои ръце управлението на армията“. Между ръководствата на ДНР и руските официални лица практически е имало ежедневни телефонни контакти, заключава вестникът.

„Гардиън“ /The Guardian/ пише, че специалните средства за връзка и контакти с Русия са се появили в Източна Украйна само с одобрението на шефа на ФСБ Александър Бортников. Според изданието изводът е, че той е координирал и доставките на боеприпаси и прибори за нощно виждане в зоната на бойните действия.

Американското издание „Политико“ /Politico/ цитира част от изявлението на холандската разследваща група: „Анализът на свидетелските показания и на друга информация показва, че руското влияние върху ДНР през 2014 г. е надскочило рамките на военната подкрепа“.

Тези нови данни бяха коментирани от говорителката на руското Външно Мария Захарова. Според нея решението за разбития Боинг е произнесено отдавна, а всичко останало е манипулация на международния разследващ екип така, че да бъде подкрепена избраната предварително тактика на обвинението, а самото разследване да отговаря на предрешени заключения.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X