Русия: Ако Украйна мисли, че сме във война, ще й отговорим

OFFNews 12 май 2014 в 13:01 7642 26

Алексей Пушков

Всяка държава, която предприема неприятелски акции по отношение на Русия, в това число и затваряне на въздушното пространство, трябва да знае, че от страна на Русия ще последва отговор.

Това заяви председателят на руската парламентарна комисия по външните работи Алексей Пушков.

Украйна и Румъния затвориха въздушното си пространство за правителствения самолет на Русия, на борда на който се намираха вицепремиерът Дмитрий Рогозин, министърът на културата Владимир Мединский и група депутати.

Ако имаме усещане, че Русия е подложена на натиск, ще се прекъсват полети на членове на руското правителство, то мисля, че трябва да покажем, че ще има ответни мерки, допълни Пушков.

Не можем да позволим на правителството на Украйна, което още не е доказало своята легитимност, да действа така по отношение на нашата страна. Ако подобна практика продължи, Русия ще бъде принудена да затвори въздушното си пространство за членовете на украинското правителство, категоричен е Пушков.

Ако Украйна мисли, че подкрепата от страна на САЩ и Запада като цяло й позволява да действа така, както иска, в нарушение на признатите норми, трябва да я разубедим в това. Мисля, че Русия има такива възможности и мисля, че не сме длъжни проявяваме крайна сдържаност. Ако Украйна мисли, че се намира в състояние на война с Русия и ако потвърждава това с някакви действия, то мисля, че сме длъжни да отговорим по съответен начин, за да разберат украинските власти, че не могат да си позволяват всичко, каза Пушков.

Руският вицепремиер Дмитрий Рогозин съобщи преди дни, че правителственият самолет не е бил допуснат във въздушното пространство на Украйна. По думите му освен това диспечерите на България и Румъния са попитали дали на борда има „забранен пътник“.

От Украйна обаче отрекоха тази информация.

Вицепремиерът Дмитрий Рогозин е сред санкционираните от Запада руснаци, на които е забранено да влизат на територията на страните членки на ЕС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!