Румъния затвори небето си за руския вицепремиер

OFFNews 10 май 2014 в 15:28 23547 20

Дмитрий Рогозин
Дмитрий Рогозин

Румъния няма да допусне през въздушното си пространство самолета на руския вицепремиер Дмитрий Рогозин, който се завръща от посещение в Приднестровската република. Това съобщи самият Рогозин в своя Туитър акаунт.

„По искане на САЩ Румъния затвори въздушното си пространство за моя самолет. Украйна отново не ме пуска”, пише заместникът на Дмитрий Медведев.

Рогозин обаче няма намерение обаче да прекъсва обиколката си в Тираспол заради наложените ограничения, като дори шеговито се закани следващия път да лети с "Ту-160" - съветски свръхзвуков стратегически бомбардировач-ракетоносец.

След втория инцидент руският вицепремиер публикува във „Фейсбук” обясненията на румънската страна – полетът му във въздушното пространство на северната ни съседка е забранен заради санкциите, въведени от Евросъюза. Става въпрос за ограниченията за пътуване по отношение на руски официални представители във връзка с кризата в Украйна.

Преди два дни Рогозин отново имаше проблеми, този път с отказаното му прелитане над българска земя.

"Пилотът ми съобщи, че диспечерите на България и Румъния го питали има ли на борда "забранен пътник". Готвели се да вдигат прехващачи", написа в Twitter руският вицепремиер.

В същото време Украйна отрече да е забранявала достъп на руския самолет във въздушното си пространство.

Тази информация изобщо не съответства на действителността. От руска страна не е пристигало искане от подобно естество, заявиха от външното министерство на Украйна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!