Ричард Брансън призова Лондон да извади Олег Тинкоф от списъка със санкции. Никога не е бил олигарх

OFFNews 17 юли 2023 в 12:15 2103 0

Брансън

Снимка Getty images

Ричард Брансън

Британският милиардер Ричард Брансън призова властите на Обединеното кралство да отменят санкциите, наложени на бизнесмена Олег Тинков, съобщава The Times, цитиран от "Медуза".

Писмото на Брансън е приложено към официалната жалба на Тинков срещу решението на Министерството на външните работи на Обединеното кралство за налагане на санкциите. Основателят на корпорацията Virgin Group заяви, че познава Олег Тинков от 20 г. и смята, че той е бил включен в списъка със санкции по погрешка. Ричард Брансън нарече решението на британските власти "необосновано".

"Въпреки че беше богат руски бизнесмен, той никога не е бил "олигарх". Винаги съм го познавал като динамичен предприемач, който сам се издържа. Ето защо му симпатизирах, подкрепях го и продължавам да го подкрепям", казва Брансън в писмото.

През март 2023 г. Олег Тинков подава молба до МВнР на Великобритания да бъде изваден от списъците със санкции. По това време беше съобщено, че бизнесменът Михаил Ходорковски се е застъпил за Тинков с апел в негова подкрепа. Ходорковски живее в Обединеното кралство.

Лондон наложи санкции на Тинков на 24 март 2022 г., един месец след началото на военните действия на Русия в Украйна. Британските санкции бяха подкрепени от Австралия, но Европейският съюз, САЩ и други западни държави не наложиха ограничения на Тинков.

Олег Тинков заема антивоенна позиция от началото на пълномащабното нахлуване на руските войски в Украйна. Бизнесменът се отказа от руското си гражданство през октомври 2022 г., като заяви, че "не иска да бъде свързван с фашизма на Путин".

В Русия Тинков притежава дял в TCS Group (компанията майка на Tinkoff Bank), но през април 2022 г. продава актива на Interros Holding на Владимир Потанин. Тинков твърди, че руските власти са го принудили да продаде дела си "за жълти стотинки". След продажбата състоянието му се свива от няколко милиарда долара до 860 млн. долара, пише Forbes през ноември.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика