Олег Тинков продаде банката си и обеща никога повече да не стъпва в Русия

Аз бях един от малкото, които успяха да изградят 4 различни бизнеса от нулата, не благодарение на режима, казва милиардерът, отвратен от войната, която води Кремъл в Украйна

OFFNews 03 май 2022 в 18:43 19743 1

Милиардерът Олег Тинков обяви, че е продал банката си, никога повече няма да стъпи в Русия и изтегля от страната семейните марки TINKOFF и LA DATCHA. Това се разбира от негова публикация, цитирана от Международната руска опозиция във фейсбук.

Публикацията започва с: Довиждане, Банка Тинкоф. Довиждане, Русия. 

"Нищо не ми остана в Русия. И това е лошо, за Русия. Бях един от малкото, които успяха въпреки, а не благодарение на режима да построя 4 различни бизнеса от нулата. В пика Форб оценяваше състоянието ми на $9,4 млрд. И се гордеех, но не със сумата, а с това, че и в корупционна и архаична Русия може да се построи честен, свободен и американски тип бизнес. Никога не съм давал подкупи, не съм мачкал чиновници, не съм взимал на работа приятели и познати, това ще ви го потвърди всеки наш служител, именно затова станахме втора в страната банка и щяхме да сме и първа… тъй като в креатива и модерността тези „деца и приятелчета на силоваци“ не можеха да противопоставят нищо, всъщност вижте техните… лица.", е написал той.

Тинков казва още, че е жалко за Русия - страната му най-накрая е изпаднала в архаика, патернализъм и раболепничество.

"Няма я Русия, имаше я, но замина.", заключава магнатът.

Олег Тинков говори и за противниците си, като споменава тежкото заболяване, което има

"А заплахите на мен лично, на човек, който се бори с най-тежкия рак на кръвта – левкемия, желанието за наказване на всичко само заради мнение, моето честно мнение, ми говори за окончателно разчовечване на режима, да ви Пази Бог, обитатели на Кремъл и Лубянка. Благодарен съм на Потанин, който бързо ме откупи, макар и за копейки от този навдигащ се ад. И, перифразирайки ФМД*, ще кажа така „Нито един милиард/милион не си струва детската сълза“. Изгубих всичко, но не съм изгубил Душата си. Не мога спокойно да печеля в страна, която води война със съседа, убивайки мирни граждани и деца, на мен не са ми нужни никакви основания.", казва Тинков.

Той е категоричен, че това е зло, а той е на страната на доброто.

"Не знам колко ми е останало да живея, но аз със сигурност не искам да умирам с тези милиарди, „но на мерзавци, страхливци и отрепки“, както 90 процента от всички олигарси на Русия. Страхливци, имате един живот, и трябва да го изживеете като хората. ", посочва още Олег Тинков.

От поста му се разбира, че изтегля марките TINKOFF и LA DATCHA от страната.

"Изтеглям от страната брендовете TINKOFF и LA DATCHA. Те принадлежат на семейството ми, а аз не искам да ги цапам с кръвта на руски войници и жители на Украйна! Украйна ще победи, защото доброто винаги побеждава злото, така са ни учили в училище. На всички добро и здраве! ❤️"

На финала Олег Тинков завършва с репликата на Чацки от "От ума си тегли" на Грибоедов.

Да яздя в плен не е за мен.
Не се оглеждам, бягам, по света ще кретам,
ще търся кът за своя устрем оскърбен!
Каретата! Карета!

На 19 април основателят на Тинкофф банк Олег Тинков излезе с гневен пост срещу войната, която води Русия в Украйна, и призова Запада да даде възможност на Путин да излезе от ситуацията. Освен това разкритикува и руската армия. "Как руската армия да е добра, ако всичко останало в страната е г*вно", написа тогава той.

Живеещият в Лондон банкер е един от малкото несъгласни с политиката на президента Владимир Путин. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

900

1

Porr

03.05 2022 в 21:03

Дано само не го самоубият и него заедно със семейството му.
 
X

Да помогнем на украинските деца!