Туниска демократична коалиция спечели Нобеловата награда за мир

OFFNews 09 октомври 2015 в 12:52 3641 4

Туниска организация

Снимка АФП

Представители на Националния квартет през 2013 г.

Туниска коалиция от неправителствени организации печели Нобеловата награда за мир, съобщи Ройтерс. Националният квартет за диалог е отличен за неговия „решаващ принос му в прехода на страната към плуралистична демокрация“ в периода след т.нар. Жасминова революция през 2011 година.

Това съобщи днес Нобеловият комитет. Решението му е по-скоро изненадващо, тъй като се предполагаше, че вероятни лауреати ще бъдат други личности, включително папа Франциск, Ангела Меркел, канцлер на Германия и Едуард Сноудън. Тази година имаше общо 273 кандидатури за престижното отличие.

Както подсказва името му, туниският „квартет“ се състои от 4 национални организации: общ синдикален съюз; конфедерация на индустрията, търговията и занаятите; Туниската лига за човешки права и организация на юристи, припомня Би Би Си.

Коалицията е създадена през 2013 година, когато в страната „демократичният процес е бил застрашен в резултат на политически убийства и ширещи се социални вълнения“, по думите на председателката на Нобеловия комитет Каси Кулман Фиве.

„Коалицията – е добавила тя – създаде алтернатива, мирен политически процес по време, когато страната беше на ръба на гражданска война.“

Нобеловият комитет изрази надежда, че наградата „ще допринесе за опазване на демокрацията в Тунис и ще вдъхнови всички, които се стремят да постигнат мир и демокрация в Близкия Изток, Северна Африка и целия свят“.

Наградата ще бъде връчена в Осло на 10 декември т. г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови