Ренци подаде оставка като председател на Демократическата партия

OFFNews 19 февруари 2017 в 17:10 3082 0

Ренци подаде оставка като председател на Демократическата партия

Бившият италиански премиер Матео Ренци подаде днес оставка като национален секретар на Демократическата партия (ДП), която управлява Италия. Той обаче си остави вратата отворена за възможно връщане на начело на левоцентристката формация, предаде ДПА.

Ренци официално се оттегли като лидер на ДП на партийна конференция днес. Той обаче каза, че нищо не го спира да се кандидатира отново за поста по-късно през годината, уточнява БТА.

Ренци напусна премиерския пост в Италия през декември, след като подкрепеният от него референдум за конституционни промени не мина. Партията му обаче остана начело на правителството, като имаше очаквания Ренци да се върне в управлението на държавата. 

Отдавна се знаеше, че Ренци ще се оттегли от лидерския пост в ДП. Предполага се, че той може да спечели нов мандат на бъдещ партиен конгрес, което от своя страна би му разчистило пътя да се кандидатира и на редовните парламентарни избори през 2018 г.

Днес бившият италиански премиер призова левоцентристката ДП да остане вярна на себе си.

Партията е раздирана от вътрешни борби след загубата на референдума, като лявото й крило заплашва да се отцепи и превърне в нова политическа формация.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови