Разследване във Варшава: Президентът на Франция подарил на папата труд на Кант с печат от полска библиотека

Красимир Крумов 25 октомври 2022 в 20:27 5235 1

Еманюел Макрон и папа Франциск

Снимка Пресбюро на Ватикана

Еманюел Макрон показва на папа Франциск книгата-подарък, върху която се вижда печатът на полска библиотека и инвентарният й номер.

Полските власти са започнали разследване и подлагат на сериозен анализ произхода на томче от първото издание на френски език на философския трактат на Имануел Кант „Към вечния мир“. Книгата е издадена в Кьонигсберг през 1796 година и е от фонда на академичната читалня на библиотеката в Лвов, по времето, когато градът е бил част от Полша, съобщи ПАП. В понеделник екземплярът с печат от библиотеката и инвентарен номер 784 е бил подарена от президента на Франция Еманюел Макрон на папа Франциск.

За подаръка, връчен по време на аудиенция в понеделник, съобщи пресбюрото на Ватикана. В Министерството на културата и националното наследство на Полша (МКНН) е започнало незабавно разследване, което трябва да установи кога и при какви обстоятелства трудът е напуснал Лвов. Книгата е била във фонда на библиотеката на студентското сдружение „Академична читалня“, създадена през втората половина на XIX век и, според заместник-шефа на Центъра за диалог „Юлиуш Мерошевски“, съществува възможност да е била плячкосана от германските окупационни власти по време на Втората световна война, още повече, че става въпрос за ценно издание на Кант – продадено, откраднато или разменено. Кант е попаднал в библиотеката още през 1869 година. Доказателство за това е запазеният на титулната страница инвентарен номер 784, който е бил сравнен с архивите на читалнята. Установено е, че библиотеката е предоставяла книги както за четене на място в читалнята, така и е заемала произведения за вкъщи. Понякога екземплярите просто не са били връщани обратно.

Информацията, с която към момента разполага МКНН не позволява да бъде потвърдено, че книгата е загубена по време на Втората световна война. За полски военни загуби се считат произведения на културата, изгубени в резултат на Втората световна война на територията на нейните граници след 1945 година.

„Самият факт на подаряването на папата от президента на Франция на книга с печат, показващ произхода и от фонда на предвоенни полски организации би трябвало да бъде предшестван от подробен анализ на произхода, който да изключи възможността, че обектът може да е военна загуба“, - коментира полското министерство на културата. Според МКНН и в момента на територията на Франция се намират военни загуби от територията на Полша след 1945 година.

Така например в колекцията на Лувъра се съхранява картина от предвоенните вроцлавски фондове „Холандският бряг на реката“ на Ян ван Гойен, за който МКНН е внесло искане за реституция през 2021 година и до момента няма отговор от френска страна. Същото се отнася и за два аплика – стенни свещници от Кралските бани, които висят на стените в хотел Риц в Париж“, се казва в съобщението на полското министерство.

Темата с президентския подарък за папата стана причина за задочна дискусия в медиите във Франция и Полша. Според френския журналист Арно Бедат книгата за Франциск е била купена в парижката книжарница Hatchuel, специализираща се в т. н. бели врани, за 2500 евро. Французите твърдят, че според други отбелязвания върху книгата, тя се е намирала във френски сбирки от поне 120 години, за което говори печат на парижкия книжар Люсиен Боден, който е имал книжарница в Париж около 1900 година.

Случаят предизвика стигащи до повишаване на тон и обиди дискусии между французи и поляци в социалните мрежи за това дали книгата е крадена и може ли да се подарява крадена вещ. "Забавно, реално повторение в живота на стария виц: Среща на Рузвелт и Сталин. На раздяла американският президент дава на съветския генералисимус антикварна табакера с гравиран надпис: "От Рузвелт за Сталин". Следващия път когато двамата се срещат, в края на срещата Сталин подава на Рузвелт табакера с гравюра: "На княз Радживил от граф Потоцки".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!