Ракетен обстрел след сблъсъците в Йерусалим, има десетки жертви и пострадали

Ивайла Сопотенска 11 май 2021 в 14:47 2375 0

Снимка Mahmoud Issa/SOPA Images/LightRocket via Getty Images

Ракети, изстреляни от Газа към Израел

Напрежението в Йерусалим достигна най-високата си точка от години, когато в понеделник вечерта из града и други райони близо до Ивицата Газа прозвучаха предупредителни сирени за ракетен обстрел. През поредния ден на насилие в свещения град стотици палестинци бяха ранени при сблъсъци с израелската полиция.

Израелските отбранителни сили (ИДФ) съобщиха, че бойни групи от Ивицата Газа са изстреляли шест ракети към Йерусалим малко след 18:00 ч. местно време. Една от тях е причинила известни щети в дом в западните покрайнини на Йерусалим, втора е била засечена от системата за въздушна отбрана „Железния купол“, а четири са кацнали на открит терен, каза говорителят на ИДФ Джонатан Конрикус. С настъпването на нощта ИД отговори с поредица от въздушни удари в Газа.

Палестинското министерство на здравеопазването съобщи, че са убити двадесет души, включително девет деца. Не е ясно колко души са загинали в резултат на израелски въздушни удари.

Към 23:00 ч. местно време ИДФ заяви, че около 150 ракети са били изстреляни от Газа на израелска територия, от които десетки са били засечени от Железния купол.

Кредит: Nidal Alwaheidi/SOPA Images/LightRocket via Getty Images

"Хамас", палестинската военна група, която контролира Газа, пое отговорност за първоначалния ракетен обстрел по Йерусалим, който се случи само часове след като групата поиска израелската полиция да се изтегли от комплекса на джамията "Ал Акса" в Йерусалим. Там стотици палестинци бяха ранени при сблъсъци с полицията в джамията, считана за едно от най-светите места в града.

От няколко седмици в Йерусалим има сблъсъци между израелската полиция и палестинците в целия град.

Според израелския премиер Бенямин Нетаняху бойците от Газа са пресекли "червената линия" с тези атаки за пръв път след войната през 2014 г. и се зарече да "отговори с голяма сила".

Връхната точка на насилието дойде, след като вчера в Израел беше отпразнуван „Денят на Йерусалим“, отбелязвайки превземането на Източен Йерусалим през арабско-израелската война през 1967 г.

Ескалацията започна с конфронтация в джамията Ал-Акса в сърцето на Стария град в комплекса, известен на евреите като Храмовата планина, а на мюсюлманите като Благородното светилище - най-чувствителното място в израелско-палестинския конфликт.

"Хамас" постави срок до вечерта на израелската полиция да се изтегли от района на "Ал Акса" и Шейх Джара. Когато това не се случи, се чуха предупредителни сирени и ракети обстреляха покрайнините на града. 

Израел приема целия Йерусалим за своя столица, включително източната част, анексирана след войната през 1967 г. в ход, който не е получил международно признание.

Палестинците искат Източен Йерусалим за столица на своя държава.

Към полунощ палестинският Червен полумесец заяви, че през деня са били ранени 520 души, а 333 се нуждаят от лечение в болница.

Един от основните източници на нарастващото напрежение през последните дни е възможното изселване на няколко палестински семейства от домовете им в йерусалимския квартал "Шейх Джара". В неделя Върховният съд на Израел отложи изслушване по жалба по делото, продължило десетилетия.

Организацията за преселници, наречена "Нахалат Шимон", използва закон от 1970 г., за да се аргументира, че собствениците на земята преди 1948 г. са били еврейски семейства и затова настоящите палестински собственици трябва да бъдат изселени и техните имоти да бъдат дадени на израелските евреи.

Палестинците казват, че законите за реституция в Израел са несправедливи, тъй като нямат правни основания да се върне имуществото, загубено от еврейските семейства в края на 40-те години на мястото, превърнало се в държавата Израел.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews