Стотици ранени при сблъсъци в Ерусалим

OFFNews 08 май 2021 в 08:56 2462 0

Над 205 палестинци и 17 израелски полицаи са ранени, повечето в района на джамията Ал Акса (Храмовия хълм) в Източен Ерусалим, където десетки вярващи се бяха събрали за последната голяма петъчна молитва преди края на Рамазана, предаде Ройтерс.

Израелската полиция използва гумени куршуми и шокови гранати към хвърлящи камъни палестинци.

Сблъсъци избухнаха между палестински младежи, които, по думите на говорителя на израелската полиция Васем Бадр, са хвърляли камъни, бутилки и други предмети. Напрежение имаше и в съседния квартал "Шейх Джарах", където всекидневните вечерни протести срещу възможното изселване на палестински семейства в полза на еврейски заселници през последните дни се изродиха в насилие. 

САЩ призоваха за "деескалация на напрежението" и избягване на изселването на палестинските семейства, а координаторът на ООН за Близкия изток Тур Венеслан изрази "дълбока загриженост" от ситуацията и призова за "отговорност и спокойствие". 

"Израелската окупация трябва да осъзнае, че съпротивата е готова да защити Ал Акса на всяка цена", заяви Ислямисткото движение Хамас, управляващо ивицата Газа.

Йордания, която е официалният пазител на мюсюлманските светини в Източен Ерусалим, осъди "варварската агресия" на израелските сили за сигурност.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови