Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Путин ще гледа учения с балистични ракети, а ДНР обяви, че евакуира жените и децата

Георги Ангелов 18 февруари 2022 в 16:27 5237 4

Снимка Getty Images

В събота Русия ще проведе учения, в които ще бъда тествани балистични ракети. Ученията ще бъдат ръководени от президента Владимир Путин. „Като главнокомандващ на армията Путин ще присъства“, заяви говорителят Дмитрий Песков пред журналисти. „Без държавния глава подобни изпитания са невъзможни. Нали знаете – прословутото черно куфарче с червения бутон“, каза той.

Целта била да се провери надеждността на стратегическите атомни оръжия. По данни на Кремъл в учението ще участват също военновъздушни сили, армейски части от Южния военен окръг, както и части от Черноморския и Балтийския флот. Според съобщението на агенция ТАСС е предвидено да бъдат изстреляни балистични ракети и крилати ракети със среден обсег на действие.

Според официалното съобщение на руското министерство на отбраната, цитирано от "Интерфакс", ученията ще бъдат проведени от Силите за стратегическо възпиране. Те включват стратегически настъпателни сили (СНС) и стратегически отбранителни сили (СЗО). Стратегическите ядрени сили, включващи Стратегическите ракетни сили (СРВС), съставляват ядрото на СНА, които са оборудвани с ракетни и авиационни системи с междуконтинентален обсег. Стратегическите ракетни сили включват стратегически и далечни бомбардировъчни формирования и части, както и подводници, надводни кораби и военноморска авиация, носеща ракети с конвенционални оръжия с далечно прецизно насочване.

Министерството на отбраната на Русия твърди, че маневрите са били планирани от по-рано. Страната провежда изпитания на ракети по няколко пъти годишно. 

Руските военни маневри край украинската граница продължават да предизвикват силна тревога на Запад. Руснаците обявиха, че учението в региона е приключило и че изтеглят войските си, но снимки от сателити показват точно обратното. 

Евакуация в Донецк

Жителите на самопровъзгласилата се Донецка народна република (ДНР) се евакуират в руската Ростовска област заради нарастващото напрежение в региона, според ръководителя на ДНР Денис Пушилин."От днес, 18 февруари, е организирано масово, централизирано заминаване на населението за Руската федерация. Първите, които трябва да бъдат евакуирани, са жените, децата и възрастните хора", заяви Пушилин във видеопослание до гражданите на ДНР, публикувано в петък.

Той допълни, че "съгласно споразумението с Руската федерация в Ростовска област са подготвени места за настаняване на граждани". "На евакуираните ще бъде предоставено всичко, от което се нуждаят", увери Пушилин. Той твърди, че решението за евакуация е заради възможно настъпление на украинската армия. 

Информацията за мащабна евакуация на цивилно население засега не е потвърдена от други източници.

Междувременно от украинската армия съобщиха за 45 нарушения на прекратяването на огъня от страна на въоръжени формирования на Руската федерация, като 34 от тях са свързани с използването на оръжия, забранени от Минските споразумения. Украйна приема т.нар. "бунтовници" в ЛНР и ДНР за руски войски. 

"В резултат на действията на противника нямаше жертви сред военнослужещите от Обединените сили. Украинските защитници отвръщат на огъня, за да спрат вражеските действия, само когато животът на военнослужещите е в опасност. Цинизмът на ситуацията се изразява в това, че врагът води артилерийски огън от населени места и разполага артилерийските си системи в близост до жилищни сгради", се казва в прессъобщението на армията на Украйна. Съобщава се, че някои населени места са обстрелвани със 120-милиметрови артилерийски и минометни снаряди, както и с 82-милиметрови минохвъргачки, голямокалибрени картечници, автоматични и противотанкови гранатомети.

Вчера във фронтовото село Станица Луганская беше ударена детска градина с деца и железопътна гара, а в с. Врубовка в Луганска област са засегнати газопровод и двор на училище.

Британският премиер Борис Джонсън заяви, че обстрелът на детската градина може да е бил опит на Русия да създаде инсцениран претекст за инвазия. Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен заяви пред Съвета за сигурност на ООН, че Русия може да подготвя провокации срещу населението на своя територия или на окупираната украинска територия, сякаш атаката е дело на Украйна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

4

Стефан

19.02 2022 в 16:26

Е като има в Донбас руски войски, що не ме подсетиш кои части къде са?

Че аз отде да знам, що в статията пише някви налудничави глупости?

22548

3

dolivo

19.02 2022 в 11:02

подготвят се руснаците, като свърши олимпиадата да почват. Разбрали са се с другия диктатор

нагнетяват сега със специалните служби провокация след провокация

а руската пропаганда се занимава с дехуманизирането на украинците чрез контролираната си вътрешна пропаганда. за да могат войниците и да колят хора. Същите методи като Гьобелс

не им завиждам на украинските войски изправени пред лицемерието и безскруполността на такъв враг

жалко за младежите и от двете страни

Путин или ще гори в ада според в който вярва, или ще е на трибунала в Хага за престъпления срещу човечеството

2415

2

Пустиняк

19.02 2022 в 06:39

Давай Украйна! Всеки сепаратизъм трябва да бъде смазан!
Стефчо, абе нали в окупираните от руснаците територии няма руски войски?! Е как тогава намеси структурата на руските войски и пропагандата? Аааа, не така. Ппидържайсе към опорките, че Митрофанова е злопаметна!

23293

1

Стефан

18.02 2022 в 17:37

Три пъти се опитах да прочета тая глупост, и не разбрах нищо. Не разбрах даже човек ли я е клепал, или също толкова неграмотен гугъл.
РВСН няма как да имат бомбардировачи, и всичкия останал хаос няма нищо общо със структурата на руските въоръжени сили.
Минохвъргачките, дори 120 милиметровите, хич не могат да хвърлят снаряди, затова и са минохвъргачки.
Пропагандните глупости накрая, изобщо са срам и за жълта стенгазета((

 
X

Да помогнем на украинските деца!