Путин се извинил на премиера на Израел и обещал да пусне цивилните от Азовстал

OFFNews 05 май 2022 в 19:15 8715 2

Снимка Israeli Government Press Office/

Президентът на Русия Владимир Путин и премиера на Израел Нафтали Бенет

Президентът на Русия Владимир Путин е обещал на премиера на Израел Нафтали Бенет, че Москва е готова да осигури безопасното напускане на стоманодобивния комбинат в Азовстал в Мариупол на цивилното население, а военните трябва да се предадат. Това съобщи в ТВ Звезда в телеграм канала си. Путин е е разговарял по телефона с израелския премиер и сърдечно го е поздравил по случай Деня на независимостта на страната, съобщиха от Кремъл.

В последните дни отношенията между двете страни се влошиха след като външният министър на Русия Сергей Лавров каза, че Адолф Хитлер е с еврейски произход. Последваха и други негови непремерени изказвания. Израел разкритикува Лавров в понеделник, заявявайки, че твърдението му - направено, когато говори за украинския президент Володимир Зеленски, който е евреин - е "непростима" лъжа, която омаловажава ужасите на нацисткия Холокост.

Според израелски журналисти Путин днес се е извинил на Бенет, заради думите на външния си министър.

Русия няколко пъти обявава "прекратяване на огъня" в Азовстал, но после не спазва обещанията си. 

"Руснаците не спазват обещанието си за прекратяване на огъня и не позволяват евакуация на цивилни", които все още са заедно с бойците в подземията на този огромен завод, каза днес Святослав Паламар, заместник-командир на батальона "Азов" във видео съобщение в Tелеграм.

По-рано Кремъл заяви, че в Азовстал "функционират" хуманитарни коридори, и че руската армия спазва прекратяването на огъня там, което обяви вчера.

"Преди три дни врагът нахлу на територията на "Азовстал", където продължават ожесточени и кървави боеве“, добави Паламар, потвърждавайки коментарите от снощи на командира на батальона „Азов“ Денис Прокопенко.

Във видеосъобщението си Паламар за пореден път приветства "издръжливостта" и "героизма" на последните бойци, все още защитаващи завода "Азовстал". Изправен пред ситуация, смятана за критична, той поиска помощ от международната общност и от президента Зеленски за "евакуиране на останалите цивилни" - 200 души според кмета на Мариупол Вадим Бойченко - и на "ранените войници, които агонизират при липса на адекватно медицинско лечение".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-5910

2

Един

06.05 2022 в 00:32

С терористите от Азов и сирииския и аналог Идил не се преговаря, такава е световната практика.

10298

1

AntiZ

05.05 2022 в 19:44

Терористът ще пусне заложниците. Какво великодушие!