Путин посети изложба за Петър Велики и сравни политиката си с тази на императора

OFFNews 09 юни 2022 в 21:06 3318 3

Снимка РИА Новости

Русия отбеляза днес 350-ата годишнина от рождението на Петър Велики, който е работил за сближаването на империята с Европа, разказа Франс прес. Тези усилия на Петър Велики отпреди три столетия сега контрастират със ситуацията в света, в която Москва и Запада са в разрив заради войната в Украйна.

По повод честванията на годишнината на руския владетел, който първоначално е бил цар Петър Първи, а после става император до смъртта си през 1725 г., руският президент Владимир Путин посети в Москва тематична експозиция. Според говорителя на Кремъл - Дмитрий Песков, Путин цени много ролята на Петър Велики в историята на страната.

След пътуване в Европа, което кара Петър Първи да осъзнае закъснението на Русия в своето развитие, той решава да модернизира империята, да реформира армията, държавата и църквата, да създаде военен флот и да започне истинска културна революция, на която днешна Русия е наследница, отбелязва Франс прес.

Петър Първи освен това разпорежда изграждането на Санкт Петербург, имперската столица, на която той гледа като на отворен към Европа прозорец. Между впрочем точно в този град, който днес е вторият по големина в Русия, са съсредоточени повечето от честванията днес на годишнината.

Фигурата на Петър Първи остава асоциирана с тази на завоевател, който разширява границите на Русия, и на силен монарх, чиято власт не е била оспорвана под никаква форма.

Путин даде още вчера тон на честванията, когато в изявление определи Петър Първи като изключителна военна фигура и патриот, предприел мащабни трансформации, които са допринесли за засилване на международния престиж на Русия и са определили нейното развитие за идните векове.

Но в контекста на силно напрежение между Москва и Европа много руснаци се питат дали Путин има намерение да затвори отворения към Европа прозорец от Петър Велики три века по-рано. От дни в руските социални мрежи има мемове по този въпрос. На един от тях се чете: "Петър Първи отвори прозореца към Европа, а Путин ще го затвори". На друг пише: "Затворете прозореца към Европа, гледката е ужасна".

На фона на всичко това говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви миналата седмица, че никой няма намерение да затваря каквото и да е.

Експозицията "Петър Велики. Раждането на империята", която днес посети Путин в Москва, е създадена в жанра на имерсивните биографични спектакли. В 18 зали са разположени десетки ключови тематични зони, обединени в единна сюжетна линия, сред които развитието на държавността, новия език на дипломацията, създаването на гражданско общество, реформи в областта на науката и образованието, новите професии, културата и бита. Изложбата ще може да се разгледа до края на септември в постоянното панаирно градче на Москва.

Пред журналисти по време на посещение на изложбата Путин сравни политиката си с тази на Петър Велики, когато той се е сражавал с Швеция и Финландия.

"Ние току-що посетихме експозиция, посветена на 350-ата годишнина от рождението на Петър Велики. Учудващо е, но почти нищо не се е променило. Петър Велики води Северната война в продължение на 21 години. Човек има чувството, че сражавайки се с Швеция, той е завземал нещо. Но той не е завземал нещо, а си е връщал нещо", заяви Путин.

"Когато Петър Велики основа нова столица (Санкт Петербург), нито една от страните от Европа не призна тази територия, като принадлежаща на Русия. Всеки я смяташе за принадлежаща на Швеция. Но от незапомнени времена славяните живееха там редом с унгро-финските народи. Петър Първи възвръщаше и засилваше", заяви Путин.

"Очевидно на нас се пада също задачата да възвръщаме и да засилваме", заяви Путин, сякаш правейки алюзия с руската офанзива в Украйна.

"Имаше епохи в историята на нашата страна, когато ние бяхме принудени да отстъпим, но само за да възстановим силите си и да тръгнем напред", допълни той.

Разгромяването на Швеция във Великата северна война (1700-1721 г.) превръща Русия в основна сила в Балтийско море и важен играч в европейските дела, отбелязва Франс прес.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2099

3

Mateevk

10.06 2022 в 07:40

Да търсиш за агресията си сега аргументи от началото на 18 век е пълно безумие! Така може и до 12 век да се върнеш, а защо не и още по-назад, та чак до пещерите на първобитните хора...

2099

2

Mateevk

10.06 2022 в 06:50

Явно ще освобождава и този път вси славяни от Балтика да Адриатика, унгрите вече му клекнаха, а фините и шведите Ердоган сега ще блокира да не влязат в НАТО.

2073

1

Johnny B Goode

10.06 2022 в 04:21

На паметника на Русия ще пише "Започнала с Петър Първи и завършила с путлер"