Путин похвали Китай за Украйна. Си Дзинпин уклончиво обясни, че е готов да поеме с Москва ролята на велика сила

OFFNews 15 септември 2022 в 17:04 26485 4

Путин

Снимка Би Би Си

Владимир Путин и Си Дзинпин

Руският президент Владимир Путин заяви, че разбира загрижеността на Китай за "украинската криза" и предложи да изясни всички въпроси в разговорите с китайския президент Си Дзинпин. Путин допълва, че оценява "балансираната позиция на китайските приятели" по отношение на войната в Украйна и също така изрази подкрепа за Китай, осъждайки "провокациите на САЩ и техните сателити в Тайванския проток", съобщи Би Би Си.

Си Дзинпин беше много по-предпазлив, като каза, че Китай е готов "заедно с Русия да поеме ролята на велика сила и да играе водеща роля за осигуряване на стабилност и положителна енергия в света".

Путин и Си разговаряха на срещата на върха на Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС) в Самарканд на 15 и 16 септември. И за двамата лидери това е едно от малкото посещения в чужбина. От началото на войната досега Путин е направил само три пътувания зад граница, докато първото официално посещение на Си Дзинпин от началото на пандемията е през 2020 г.

На срещата на върха на ШОС присъстват и лидерите на Индия, Пакистан, Турция, Иран и други страни, но Кремъл набляга именно на срещата между Путин и Си, коментира Би Би Си.

"Именно тази среща, като се имат предвид особеностите на сегашната международна обстановка, е от особено значение. Китай подхожда балансирано към украинската криза, като ясно разбира причините, които принудиха Русия да започне специална военна операция, и този въпрос със сигурност ще бъде обсъден подробно", заяви ден по-рано помощникът на руския президент Юрий Ушаков. 

При последната си среща по време на Зимните олимпийски игри в Пекин през февруари двамата лидери направиха съвместно изявление, в което се казва: "Приятелството между двете държави няма граници". Само няколко седмици по-късно Русия нахлу в Украйна.

След инвазията Путин е изолиран от Запада и една среща с влиятелен световен лидер като Си Дзинпин може да бъде от полза за Кремъл, за да повиши престижа на Путин на световната сцена. Руският президент обаче има по-належащи проблеми, допълва агенцията.

Русия е силно заинтересована от китайски инвестиции, технологии и двустранна търговия, тъй като войната в Украйна предизвика безпрецедентна вълна от санкции. След масовото напускане на руския пазар от западни компании за Путин е важно китайските фирми да заемат тяхното място.

Но в действителност, както пише Би Би Си, това не се случва. Руският износ за Китай расте все по-бързо, но темпът на нарастване на вноса от Китай, напротив, се забавя.

Освен това, докато Западът се опитва да намали зависимостта си от руския нефт и газ, Москва се опитва да пренасочи доставките към Изтока, включително към Китай.

Москва отчаяно се нуждае и от оръжейни доставки, за да продължи войната в Украйна, но въпреки симпатичната реторика Китай е изключително предпазлив, когато става въпрос за военна помощ за Русия.

За Си Дзинпин посещението в Узбекистан и срещата с Путин са важни и поради факта, че след един месец, на 16 октомври, Китай ще бъде домакин на важния 20-и национален конгрес на Комунистическата партия, на който се очаква Си да бъде преизбран за безпрецедентен трети мандат.

Медиите в Тайван и Хонконг разглеждат пътуването на Си на срещата на върха на ШОС като сигнал, че той напълно контролира партията и страната. Освен това Китай вероятно иска по този начин да покаже ясно на САЩ, че възнамерява да запази позицията си на световната сцена, коментира Би Би Си.

Срещата на Си и Путин се провежда на фона на мащабна украинска военна контраофанзива. Пекин обаче се опитва да запази "неутрална позиция". От една страна, китайските официални лица многократно обвиняваха САЩ и НАТО за войната; от друга страна, не се наблюдаваше по-съществена подкрепа за Русия.

Според анализатори неуспехът на руските войски дава на Си Дзинпин предимство в преговорите с Путин. В същото време това няма да се отрази на цялостната насока на сътрудничеството между двете страни, тъй като те имат общ стратегически интерес - да се противопоставят на Запада.

"Независимо дали Русия ще спечели или ще загуби, Китай няма да промени желанието си да продължи да развива връзките си с Русия", заяви пред Wall Street Journal Юн Сонг, директор на Китайската програма в базирания в САЩ Център за анализи "Стимсън". - Ако Русия спечели, Китай ще се сдобие с влиятелен съюзник. Ако Русия загуби, тя вероятно ще стане васал на Китай.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

924

4

Diogen

15.09 2022 в 23:11

Русия никога не е била и няма да бъде велика сила. Може да имат ракети (никой не знае дали могат да летят), но нямат сериозна икономика. Пак ще повторя, размерът на руското стопанство е по-малък от този на Нидерландия. Фон Лаен правилно изтъкна, че орките свалят чипове от перални, за да ги слагат в танковете. И после се чудят защо танковете избухват като препълнени перални.

1035

1

Niko Kolev

15.09 2022 в 18:44

Засега Китай се ограничава до заемането на позиции като регионална сила, за сметка на Русия в азиатските републики от бившия СССР.