Путин официално извади Русия от договора за ракетите със среден обсег

OFFNews 04 март 2019 в 20:46 2507 1

Руският президент Владимир Путин подписа днес указ, с който се преустановява изпълнението от Русия на задълженията ѝ по Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег от 1987 г., съобщи пресслужбата на Кремъл, цитирана от ТАСС и БТА.

"Изхождайки от необходимостта да се приемат неотложни мерки във връзка с нарушението от страна на САЩ на задълженията им по Договора между СССР и САЩ за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег от 8 декември 1987 г., постановявам да се преустанови изпълнението на Договора, докато САЩ не отстранят допуснатите от тях нарушения по него или до прекратяването на действието му", се казва в текста на указа.

На руското министерство на външните работи е възложено да уведоми американската страна за преустановяването на изпълнението на договора.

Указът влиза в сила в деня на подписването му.

Договорът е подписан във Вашингтон от държавните глави на САЩ и СССР Роналд Рейгън и Михаил Горбачов на 8 декември 1987 г. Той урежда премахването на ядрените и конвенционалните (неядрени) наземни балистични ракети със среден и малък обсег (достигащи цел на 500 до 5500 километра или 300 – 3400 мили).

САЩ обявиха в началото на февруари, че излизат от договора. Според американските власти Русия от години нарушава споразумението, което е довело и до решението на Вашингтон. Москва отрече обвиненията.

Решението на САЩ и Русия да напуснат договора доведе до опасения, че се задава нова надпревара във въоръжаването на двете страни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!