Путин и Едоган разговаряха по телефона и се договориха за лична среща

OFFNews 29 юни 2016 в 14:25 3936 4

Руският президент Владимир Путин и турският му колега Реджеп Тайип Ердоган проведоха телефонен разговор и се договориха за лична среща.

В рамките на разговора Путин е изразил съболезнованията си за атентата в Истанбул.

Сред основните теми за разговор е било нормализирането на отношенията между Турция и Русия, става ясно от официално съобщение от пресслужбата на Ердоган.

Според турски медии разговорът между Путин и Ердоган продължил 40 минути и е бил „продуктивен и положителен“.

Това е първият телефонен разговор на двамата президенти след свалянето на руския самолет от турските ВВС в края на ноември миналата година.

След случилото се Ердоган се оплака, че се е опитал да се свърже по телефона с Путин, но той отказал.

Това е поредната стъпка на затопляне на отношенията между двете страни.

В понеделник Реджеп Ердоган изпрати на Путин писмо, в което изрази съжалението си за сваления СУ-24, като турските власти обясниха по-късно, че думите му са били насочени към семейството на убития пилот, а не към руската държава.

Така или иначе, ден по-късно „Газпром“ обяви, че е готова за подновяване на диалога с Турция за реализирането на проекта „Турски поток“.

Според турски медии в края на седмицата са възможни и първите преговори между външните министри на двете страни - Мевлют Чавушоглу и Сергей Лавров, по време на срещата на Организацията за черноморско икономическо сътрудничество в Сочи на 1 юли.

Двамата разговаряха за последен път в началото на декември 2015 г. в много напрегната атмосфера.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови